Denník N

Šéfka zahraničného výboru Cséfalvayová: Fico musel skončiť aj pre výroky o Sorosovi

Katarína Cséfalvayová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Katarína Cséfalvayová. Foto N – Tomáš Benedikovič

„To, čo sa aktuálne deje v RTVS, nespĺňa moju predstavu o parametroch verejnoprávnosti, ktoré očakávam,“ hovorí nová šéfka zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová.

So šéfkou zahraničného výboru Katarínou Cséfalvayovou (Most-Híd) sme sa rozprávali o:

  • zmene klímy po vražde Jána Kuciaka
  • nejednoznačnosti slovenskej diplomacie za Petra Pellegriniho
  • prečo bol pre Most-Híd už Fico neprijateľný ako premiér
  • kauze Skripaľ a neštandardnej spolupráci s Vietnamom
  • situácii v RTVS

Otec Jána Kuciaka nám povedal, že dva mesiace po vražde jeho syna má pocit, že sa nič nezmenilo. Zmenili sa možno tváre, ale o politike rozhodujú stále tí istí ľudia. Zmenilo sa niečo? 

Myslím, že sa rozhodne zmenilo, len keď si to porovnáme s Maltou, kde sa podobný prípad stal na jeseň minulého roka. V ich politickej atmosfére sa ani lístok nepohol. Neboli vyvodené žiadne personálne dôsledky, u nás nakoniec odstúpil premiér aj minister vnútra, došlo k rekonštrukcii vlády. To sú významné kroky, ktoré poukazujú na to, že slovenská vláda túto udalosť brala veľmi vážne, a že z nej politické dôsledky vyvodila. Tie samozrejme nestačia, najdôležitejšie bude pre rodičov Janka Kuciaka a pre každého z nás, aby sa tá vražda vyriešila a do budúcna sa niečo také nemohlo stať, aby sa zvýšila ochrana investigatívnych novinárov na Slovensku. Rozumiem, že v spoločnosti existuje nedôvera, čo ľudia dali jasne najavo, a práve preto Most-Híd od začiatku tlačil na vytvorenie medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorého objektívnosť, nestrannosť a nezávislosť nebude môcť nikto spochybniť. Tento tím už existuje, verím, že sa to teraz rýchlejšie posunie dopredu. 

Vaša strana tiež hovorila o tom, že minister vnútra by mal byť človek, ktorý by nepolarizoval spoločnosť. Denisa Saková, pravá ruka Kaliňáka, ním nie je? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Otrava Skripaľa

RTVS za Machaja

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie