Denník N

Slovenskí podnikatelia na vlne optimizmu

Ako sa podniká slovenským podnikateľom, čo sú najväčšie výzvy a riziká?

Medzi podnikateľmi a firmami na Slovensku prevláda optimizmus. Vyplynulo to z Indexu očakávaní firiem, ktorý zrealizovala ČSOB v spolupráci s prieskumnou agentúrou Datank. Jeho cieľom bolo zistiť, ako sa im podniká na Slovensku, čo pre nich predstavuje najväčšie výzvy a akých rizík sa obávajú.

Meranie nálad a očakávaní slovenských podnikateľov, tzv. Index očakávaní firiem, dosiahol hodnotu vo výške 31,3 bodu, ktorá indikuje skôr pozitívne názory tunajších malých a stredných podnikateľov, ako aj veľkých spoločností. Svoj optimizmus prejavili tak v  oblasti očakávaného dopytu či vývoja investícií, ako aj v budúcnosti svojho podnikania.

 „Priaznivé vyhliadky a plány firiem súvisia aj s vývojom záujmu o úvery. Ten napríklad v prípade malých podnikov rastie a teší nás, že veľká časť úverov smeruje do regiónov s nadpriemernou nezamestnanosťou na juhu a východe Slovenska. Optimizmus firiem v oblasti úverov totiž vytvára predpoklad aj na tvorbu nových pracovných miest,“ hovorí Dáša Polláková, manažérka Oddelenia riadenia segmentu malých podnikateľov ČSOB.

Za najväčšie riziká podnikatelia na Slovensku považujú legislatívny vývoj a nedostatok kvalitnej pracovnej sily. V rámci indexu sa zisťovalo aj vnímanie ekonomickej situácie v krajine. Spokojnosť s ňou vyjadrila len tretina podnikateľov, v porovnaní s dvomi tretinami spokojných podnikateľov v Česku.

Cieľom ČSOB, ktorá monitorovala nálady podnikateľov, je pomáhať im s rozvojom ich podnikania. Aj preto ako jediná banka na Slovensku ponúka zvýhodnené podnikateľské úvery s európskymi zárukami z programu COSME. Vďaka nim je financovanie pre malé a stredné podniky na Slovensku ešte dostupnejšie a výhodnejšie.

Viac informácií o podnikateľských úveroch s európskymi zárukami z programu COSME sa dozviete na

http://www.csob.sk/podnikatelia-firmy/uvery-eu

 

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie