Denník N

Alfréd Wetzler – netradičný hrdina

Rudolf Vrba. Foto - Holocaustresearchproject.org
Rudolf Vrba. Foto – Holocaustresearchproject.org

Utečenci si nemali iba zachrániť vlastný život, ale hlavne informovať o prísne utajovanom priemyselnom mechanizme vraždenia.

Zaujímavé postavy z verejného života sa zapisujú – v pozitívnom, ale aj v negatívnom zmysle – do vedomia spoločnosti svojou dlhodobou celoživotnou činnosťou. Sú však aj prípady, keď sa tam dostávajú nechtiac, akýmsi „bočným vchodom“, jednou udalosťou, ktorá však svojím významom vzápätí prerastá dobu a podmienky, v ktorých sa odohrala.

To bol príbeh slovenského občana Alfréda Wetzlera, od ktorého narodenia uplynie 10. mája sto rokov. Wetzler sa pre svoj „nevhodný“ židovský pôvod stal, podobne ako 89-tisíc jeho súvercov na Slovensku, od jari 1939 nerovnoprávnym, ostrakizovaným a prenasledovaným občanom satelitného ľudáckeho štátu, ktorý vznikol z vôle a na nátlak Tretej ríše. Okrem iných obmedzení občianskych a ľudských práv musel mladý muž absolvovať vojenskú prezenčnú službu v diskriminačnom pracovnom prápore.

Navyše sa do vytúženého civilu vrátil v najnevhodnejšom čase – na jar 1942, keď zo Slovenska začali odchádzať deportačné vlaky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie