Denník N

Prieskum Focusu pre Denník N: Kisku za prezidenta nechce takmer 43 percent populácie, rovnaký počet ľudí ho chce

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrejovi Kiskovi by jeho terajšia podpora zrejme zabezpečila znovuzvolenie. Za prezidenta ho chce aj štvrtina priaznivcov Smeru a takmer 30 percent sympatizantov SNS.

Mal by Andrej Kiska opäť kandidovať za prezidenta? Slovensko je v otázke, či má byť opäť prezidentom, rozdelené na dve takmer rovnako veľké časti.

Denník N si u agentúry Focus objednal prieskum, v ktorom sa ľudí pýtali: „Chceli by ste, aby Andrej Kiska pokračoval vo funkcii prezidenta aj po budúcoročných prezidentských voľbách, alebo nie?“

Áno odpovedalo 42,7 percenta ľudí. Takmer rovnaký počet respondentov si, naopak, myslí, že by už Kiska prezidentom byť nemal. Odpovedať nevedelo 14,6 percenta opýtaných.

Focus zbieral výsledky v celej populácii, nielen medzi tými, čo by mali záujem ísť voliť v prezidentských voľbách, ktoré budú za necelý rok.

Mal by veľmi veľkú šancu zostať prezidentom

„Nie je to prekvapivé číslo. Treba si uvedomiť, že ide o číslo za celú populáciu. Keby to teda chcel niekto porovnávať s tým, že Kiska získal v druhom kole prezidentských volieb 60 percent, tak sa to nedá,“ vysvetľuje šéf Focusu Martin Slosiarik.

„Tých 43 percent, čo si myslí, že by mal Kiska ako prezident pokračovať, by bolo veľmi vysokým kapitálom do prezidentských volieb. Keby sa rozhodol do volieb ísť, s veľkou pravdepodobnosťou by z toho vyťažil zvolenie do ďalšieho funkčného obdobia,“ myslí si sociológ.

V prieskume vidno aj to, ako by Kisku volili priaznivci jednotlivých politických strán – úplne ho neodmietajú ani voliči Smeru a SNS.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie