Denník N

Dotačnú schému pre kultúru chce bratislavská župa zachovať, rozpočet by sa mohol zvýšiť na milión

Diskusia o budúcnosti dotačnej schémy bratislavskej župy. Foto – Nová Cvernovka
Diskusia o budúcnosti dotačnej schémy bratislavskej župy. Foto – Nová Cvernovka

Bratislavský župan Juraj Droba na diskusii v Novej Cvernovke povedal, že urobí všetko pre to, aby dotačný systém pre kultúru pokračoval. V marci z neho odstúpila celá odborná komisia zložená z odborníkov.

Bratislavský župan Juraj Droba (SaS) na diskusii v Novej Cvernovke v utorok povedal, že chce, aby dotačný systém pre kultúru na úrovni župy pokračoval a rozvíjal sa. V závere debaty prisľúbil, že „urobí všetko pre to, aby sa našlo ešte 100-tisíc“.

Rozpočet, o ktorý sa uchádzajú kultúrne akcie v celom kraji, by tak dosiahol milión eur.

Pred mesiacom a pol ešte nebolo jasné, či Bratislavská regionálna dotačná schéma (BRDS) bude pokračovať. Varovný signál jej vyslala skupina odborných hodnotiteľov, medzi nimi napríklad Michal Hvorecký, Jozef Lupták, Rastislav Ballek či Ilona Németh. Nepáčilo sa im, akým spôsobom poslanci dotačnej komisie zasiahli do ich hodnotenia, a na znak nesúhlasu odstúpili.

Spolu odporúčali udeliť dotácie v konkrétnej výške na 236 projektov, dotačná komisia v ich rozhodnutí urobila 72 zmien. „Je pravda, že na tieto zmeny majú mandát a môžu to urobiť, ale nie je to fér vo vzťahu k odborníkom ani k úlohe, ktorú dostali,“ hovoril na diskusii Fedor Blaščák, ktorý bol predsedom komisie. Odborníci podľa neho narazili na nedôveru poslancov a neochotu nájsť zhodu.

Na župnom úrade majú v tomto čase prebiehať stretnutia, ktoré by mali podľa šéfky odboru cestovného ruchu a kultúry BSK Zuzany Šajgalíkovej viesť k reforme systému. Konkrétne riešenia sú zatiaľ v prípravnej fáze. Na župe by ich mohli odhlasovať približne v septembri, uzávierka žiadostí na ďalší rok je v polovici decembra.

„Nechám odborníkov na úrade, aby mi predložili návrh. Nechcem do toho zasahovať, nie som odborník na kultúru, chcem vidieť dobré riešenie na stole,“ povedal Juraj Droba.

Kritériom je kvalita, ale nespĺňa celkom predstavy poslancov

Dotačný systém bratislavskej župy pre kultúru je jediný svojho druhu v rámci ostatných žúp. Vznikol pred troma rokmi so vstupným rozpočtom 400-tisíc eur a s heslom: „Bez kultúry nie sme“, ktoré sa stalo mottom Stratégie rozvoja kultúry BSK v rokoch 2015 – 2020.

V tomto roku rozdeľuje dotačná schéma takmer 900-tisíc eur. Jej podstata tkvie v tom, že prihlásené projekty hodnotia odborníci na základe kvality. Ich rozhodnutie potom prechádza dotačnou komisiou, zloženou z poslancov, ktorí reprezentujú celé politické spektrum a územnopríslušné zastúpenie v rámci župy.

V minulých rokoch platil úzus, že poslanci do rozhodnutia odbornej komisie nezasahovali. Peniaze na projekty vo svojich volebných obvodoch dokázali získať mimo tejto schémy. Juraj Droba chce financovanie na župe urobiť transparentným, dotačná schéma hodnotená iba kritériom kvality však nespĺňa predstavu poslancov.

„Bratislavská župa je prvá, ktorá má takýto systém, a teraz len ako prvá narazila na svoje limity. Ukazuje sa, že výzvou, ktorú musíme zdolať,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie