Denník N

Figeľa Smer nakoniec neodvolal, Čisláka podržal (piatok)

Mimoriadne rokovanie parlamentu sa skončilo. Pri Figeľovi Fico zmenil názor, minister zdravotníctva pohodlne prežil odvolávanie.

  • Smer podpredsedu Figeľa obviňuje z lacných diaľnic, ale nakoniec ho neodvolá. Figeľ Smeru pripomína, že za problémami Váhostavu treba vidieť klientelizmus a Juraja Širokého.
  • Poslanci neodvolali ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Podržalo ho 72 prítomných poslancov Smeru.
  • Vo štvrtok Smer odhlasoval Ficov návrh na riešenie Váhostavu. Opozícia ho nepodporila. Viac si pozrite tu.

19:41 – Minútu po minúte sme ukončili. Prajeme vám krásny víkend!


19:39Ministra Čisláka neodvolali, podržali ho poslanci Smeru. Za jeho zosadenie hlasovalo len 37 členov snemovne zo 110 prítomných.


19:36 – Pellegrini hovorí, že sa ide hlasovať. Valocký číta uznesenie, o ktorom sa bude hlasovať.


19:35 – Jozef Valocký pochválil Hlinu, že sa vyvíja, lebo už netlčie topánkou do pultu. Matoviča a Uhliarika sa pýta, v ktorej poisťovni sú prihlásení.


19:28 – Daniel Lipšic (Nova) povedal, že tieto dva týždne boli dobré preto, lebo konečne sa začalo hovoriť o oligarchoch. Jozef Valocký (Smer), ktorý má záverečné slovo k odvolaniu ministra, sa Lipšica pýta, prečo tých oligarchov nepozatváral, keď bol ministrom vnútra.


19:20 – Čislák pozval Lipšica, aby prišiel na ministerstvo zdravotníctva.


19:15 – „Ministrov referát nebol zlý. Ale nepáči sa mi metóda, ktorá tu je. My tu niečo kritizujeme, ale odvolávaný nereaguje na to, čo kritizujeme,“ povedal Mikloško z KDH. Prekáža mu, že nikto nepovedal jasne, že oligarchovia do zdravotníctva nepatria.


19:06 – „Hovoríte, že máte nominantov v dozornej rade piešťanskej nemocnice, aby tam dávali pozor, no zároveň hovoríte, že je to pseudokauza. To je problém,“ hovorí Lišic.


18:50 – Minister Čislák má záverečné slovo. Hovorí rýchlo a najmä o tom, ako sa chcú starať o pacientov. Povedal tiež, že urobil poriadok v poplatkoch.


18:42 – „Jeden z najaktívnejších rečníkov, nebudem ho menovať, pil z dvojlitrovej plastovej fľaške v pléne,“ hovorí Pellegrinimu Alojz Hlina. „Keby som to bol videl, upozornil by som ho, hoci je zo Smeru,“ odpovedal Pellegrini.


18:39 – Rokovacia sála sa zapĺňa, čoskoro sa bude hlasovať.


18:35 – Miroslav Kadúc (OĽaNO) hovorí, že Čislák pôsobil pri odvolávaní riaditeľa žilinskej nemocnice príliš vajatovo. „Pán minister nie je nepopísaný list, na ministerstve bol od začiatku.“


18:21 – Richard Raši (Smer) hovorí, že opozícia chce odvolať ministra za CT v Piešťanoch, s ktorým nemal nič spoločné. Pripomína jej prenájom bežiaceho pásu za 30-tisíc eur. Raši je posledným ústne prihláseným poslancom do rozpravy.

 

Viliam Čislák a Richard Raši. Foto - TASR
Viliam Čislák a Richard Raši. Foto – TASR

18:20 – Pellegrini sa ospravedlnil Přidalovi (KDH), lebo rokovací poriadok nezakazuje jesť v sále nanuky. Ale podľa predsedu parlamentu sa to nehodí.


18:18 – „Naštudujem to a nabudúce vám dám správu. Chcem vám povedať, že ja som už bol aj námestníkom v nemocnici, takže nešiel som tam nahý a bosý,“ odpovedal Lipšicovi Baláž (Smer).


18:04 – „Máme skvelých lekárov, to je pravda. Ale čím to je, že toľko poslancov parlamentu sa stáva riaditeľmi štátnych nemocníc?,“ opakuje svoju otázku Lipšic a tentokrát ju kladie Balážovi.


18:02 – Pellegrini upozornil Přidala, že nie je dovolené jesť v sále. „Poprosím vás nanuk dojesť v salóniku.“


17:57 – „Videl som tu fotky, polopravdy, konšpirácie, ale to, kde má byť pacient, som nepočul od nikoho z vás,“ povedal Brixi.


17:53 – Pellegrini upozornil poslancov pri balkónoch, aby boli tichšie.


17:48 – „Sedíme tu od rána, skúsim dať dokopy pár myšlienok,“ začína hovoriť Vladimír Baláž (Smer). Menuje problémy zdravotníctva: dlh nemocníc, dereguláciu a nedostatok sestier a pôrodných asistentiek. „Narobili sme vysoké školy, z ktorých vychádzajú magistre a pri pacientoch nemá kto stáť.“


17:42 – Šípošová z OĽaNO sa čuduje, prečo mal minister Čislák tlačovú konferenciu počas rokovania parlamentu.


17:40 – Jurinová hovorí, že keď Čisláka odvolávajú za maličkosti, treba potom zavolať späť aj exministra Pavlisa, ktorý odišiel tiež za úplnú drobotinu – za čistiace služby.


17:34 – Brixi Jurinovej ponúkol, že keď treba, tak jej nabudúce pomôže s prejavom. Ten jej považuje za znôšku mediálnych informácií a obvinení.


17:30 – Podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová kritizuje personálne prepojenia a aj „biznis“ v zdravotníctve. „Lepra politickej morálky pokračuje a napreduje,“ povedala.


17:22 – Ešte štyria poslanci využili možnosť prihlásiť sa do rozpravy aj ústne.


17:19 – „To je nonsens, ze Galko je v parlamente. Ale je lepšie, že je v parlamente, ako by bol na ministerstve obrany, lebo nemá aspoň čo drancovať,“ hovorí Raši.


17:18 – „Koľko poslancov nemocníc je riaditeľov nemocníc? Ja som o takej krajine nepočul, kde by boli piati – šiesti poslanci riaditeľmi nemocníc. Veď to je choré,“ hovorí Lipšic Ježíkovi, ktorý je aj riaditeľom nemocnice.


17:15 – „Vy nemáte kožu na ksichte, že sa vy sem postavíte,“ rozčúlil sa Galko z SaS na Ježíka.


17:08 – Jozef Ježík (Smer) hovorí, že vidno, ktorí poslanci robili v zdravotníctve, lebo sú konštruktívni. „Na druhej strane väčšina z vás, ktorí ste odvolanie ministra iniciovali, sa len prezentujete a spájate oligarchov od zdravotníctva po dopravu.“


16:59 – Rokovacia sála je stále poloprázdna. V rozprave vystúpi posledný poslanec.


16:58 – Osuský hovorí, že zahlasuje za odvolanie Čisláka.


16:55 – Kuffa nevidí nič zlé na tom, že Čislák nazval piešťanské cétečko preudokauzou. „Je pravidlo, že dvakrát za tú istú vec nebudeme trestať,“ poúča Kuffa.


16:54 – „Dnes je deň neodvolávania. A vy všetci viete, že ani minister Čislák nebude odvolaný,“ hovorí Jarjabek.


16:51 – Raši Osuskému hovorí, že na jednej strane tvrdí, že Čislák vlastne nič zlé neurobil, no aj tak ho chce odvolať. Hovorí, že Čislák sám vie, čo je dobré a keď usúdi, že je dobré, aby odišiel, tak odíde.


16:39 – „Ja kolegovi Čislákovi nebudem nakladať s penou pri ústach. Dokonca musím povedať, že nebola ani veľká nádej, že pán Čislák spraví za niekoľko mesiacov zázraky,“ hovorí Osuský. Myslí si, že Čisláka mrzí, že kauzu piešťanského cétečka nazval pseudokauzou.


16:34 – „Neviem, kto viac prezliekal politické tričká ako pán Jarjabek,“ hovorí Matovič Jarjabkovi.


16:33 – Raši vyzval poslancov Smeru, aby po vystúpení Matoviča odišli domov. Jarjabek nazval Matoviča politickým podvodníkom. V parlamente je zrazu rušnejšie. Spomína sa aj Váhostav.


16:27 – Matovič požiadal o slovo. „Dostali sme informáciu, že po skončení schôdze ide vedenie Smeru na oslavu so Širokým.“ Matovič žiada Laššákovú, aby Širokému odovzdala darček. Z tašky vyťahuje väzenský mundúr. „Ani ja, ani nikto z poslancov Smeru nemá žiadnu pozvánku na oslavu Širokého. Keď chcete, odovzdajte darček Širokému sám,“ odkázala Matovičovi Laššáková.

Foto - Obyčajní ľudia
Foto – Obyčajní ľudia

16:25 – Baláž ďakuje Kuffovi za prejav a za milosrdenstvo, ktoré robí celý život. K ďakovaniu sa pridáva aj Brixi. Do rozpravy sú prihlásení ešte dvaja poslanci.


16:23 – „Keď ukazovákom mieriš na niekoho iného, tak palec mieri na teba. treba mať sebareflexiu,“ ukončil Kuffa svoj prejav.


16:11 – Ministrovi opozícia vyčítala aj zadlženie nemocníc. Na zníženie ich dlhu treba podľa neho čas. V lete bude robiť v nemocniciach audit.


16:10 – Kuffa nebude hlasovať za odvolanie Čisláka. „Ak by sme dnes vymenili pána ministra a prišiel by nový minister, zmenilo by sa niečo šmahom ruky?“ pýta sa.


16:07 – „To, čo mi bolo vyčítané – transparentnosť a schránkové firmy – treba to vyčítať Uhliarikovi,“ povedal Čislák. „Poslanci sa ma rozhodli odvolať ešte predtým, ako bola zverejnená správa o stave zdravotníctva. Sú tam reformy. Našou snahou je, aby sme občanov dostali do špecializovaných ambulancií. Preto si myslím, že je to politikárčenie.“


16:06 – Lipšic sa sťažuje na vedenie schôdze. Rokovací poriadok by podľa neho mal dodržiavať každý. Niekedy podľa neho uplatňuje predsedajúci schôdze iné pravidlá na poslancov podľa ich straníckej príslušnosti.


16:02Minister Čislák začal tlačovú konferenciu. „Moje odvolávanie je právom opozície, ale odvolávajú ma za dve kauzy, za ktoré ja nemôžem,“ povedal. Pripomenul bývalému ministrovi Ivanovi Uhliarikovi prenájom CT prístroja v Piešťanoch za dva milióny eur.


15:57 – Alojz Hlina z klubu KDH sa rozčuľuje z vedenia schôdze. Chce si doniesť Depeche Mode a robiť si diskotéku.


SaS urobila vtipnú koláž, ktorá reaguje na stránku Váhostavu s názvom Mrzínásto.

KEBY SOM TO LEN BÝVAL VEDEL #piatok #širokézamyslenie #váhosmer


15:50 – „Bolo to 10 minút, Briximu sa ospravedlňujem,“ ukončil Mikloško svoje vystúpenie.



15:43 – Mikloško hovorí, že nevie, v čom je problém, keď ide Zvolenská do Bruselu. Zvolenská odišla z postu ministerky zdravotníctva kvôli kauze CT. Teraz ju ministerstvo práce posiela ako referentku do Bruselu. Opozícia to kritizovala.


15:41 – Mikloško z KDH začal rečniť s tým, že mu Brixi povedal, aby nehovoril dlhšie ako päť minút. Tak Briximu pripomenul, že on už svojimi faktickými poznámkami zabrať podstatne viac času. „Tak už som na druhej strane (pozn. papiera), neviem, koľko času som už minul,“ zľahčuje situáciu Mikloško.


15:38 – Lipšic navrhuje, aby Čislák vystúpil aj v rozprave. Laššáková mu odkazuje, že to nie je procedurálny návrh. „Vypnite poslanca Lipšica, nedali ste procedurálny návrh!,“ hovorí.

Viliam Čislák a Richard Raši. Foto N - Tomáš Benedikovič
Viliam Čislák a Richard Raši. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister Čislák avizoval na 16.00 h tlačovú konferenciu.


15:37 – „Je pochopiteľný rozdiel do 50 percent ceny, to tvrdia aj výrobcovia a dodávatelia, ale nie 100 percent a viac,“ hovorí zase Novotný Rašimu.


15: 35 – Novotného porovnania spochybňuje aj Raši. „Vilo, spolu sme chodili na prieskumy a dostali sme tie isté podklady. Ty klameš poslancov, lebo neporovnávaš rovnaké veci, Vilo.“


15:30 – Baláž poúča Novotného, že cétečká môžu mať rôzne parametre a nedajú sa „face to face“ porovnávať. „My nevieme vlastne, čo porovnávame. Neznamená to, že sú to rovnaké cétečká.“


15:28 – „Predražené nákupy tu máme už dlhé roky,“ povedal Vladimír Baláž zo Smeru, ktorý šéfoval nemocnicu v Banskej Bystrici. Čislák ho odvolal kvôli tomu, že pri tendri na dodávku stravy porušil zákon. V parlamente stále sedí.


15:25 – „Ak sa nakupujú draho prístroje, tieto peniaze potom chýbajú inde,“ hovorí Novotný na záver vystúpenia.


15:10 – Aj Viliam Novotný si pomáha pri argumentácii, prečo by mal Čislák odstúpiť, obrázkom. Je na ňom porovnanie verejných obstarávaní cétečiek na Slovensku a Česku.

Unavený Peter Pellegrini. Foto N - Tomáš Benedikovič
Unavený Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič

15:02 – Do rozpravy je prihlásených ešte šesť poslancov. Na poslancoch vidieť únavu.


14:59 – Baláž zo Smeru používa výrazy ako „ty koxo“ či „uff“. „Robíte len bulvár toho najnižšieho stupňa. Stratili ste akúkoľvek úctu v mojich očiach,“ odkazuje Baláž Matovičovi v súvislosti s videom, ktoré pustil poslancom.


Pozrite si aj video, ktoré pustil Matovič poslancom:


14:53 – „Zdravotníctvo si zaslúži nie Viliama Čističa, ale ministra, ktorý posúva zdravotníctvo ďalej,“ hovorí Viskupič.

14:45 – Martvoň Matovičovi odkazuje, že plesnivé steny boli v nemocniciach aj za Uhliarika. Brixi hovorí, že jeho ani Martvoňa žiadny oligarcha nevlastní. „Minister Čislák požíva plnú vážnosť Košičanov,“ bráni Brixi Čisláka. Obaja sú z Košíc.

Matovič pustil poslancom odkaz od mladého pacienta. Foto N - Tomáš Benedikovič
Matovič pustil poslancom odkaz od mladého pacienta. Foto N – Tomáš Benedikovič

14:37 – Matovič prítomným poslancom púšťa odkaz od vážne chorého mladého človeka. Poslancov v ňom vyzýva, aby nevytvárali zákony, ktoré pomáhajú len pár oligarchom, ale také, ktoré pomáhajú ľuďom.


14:35 – Aj Matovič už reční pol hodinu, poslancov Smeru v sále výrazne ubudlo.


Fico sa opäť zlostí na novinárov, jeho poslanci nevedeli, čo robiť


14:30 – „Človek , ktorý sa snaží obhajovať kauzu predraženého cétečka, že je to pseudokauza, nemá čo robiť vo funkcii ministra. Nie, tie cétečká, boli dramaticky predražené,“ pokračuje v rečnení Matovič. Hovorí, že Čislák by sa mal v skutočnosti volať „Čistič“, lebo zametá kauzy pod koberec.


14:20 – Matovič aj Fica nazval otrokom Širokého a vajdom slovenských oligarchov.

Igor Matovič poslancom Smeru ukazuje plesnivé steny v slovenských nemocniciach. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič poslancom Smeru ukazuje plesnivé steny v slovenských nemocniciach. Foto N – Tomáš Benedikovič

14:10 – Matovič vytiahol obrázok „Široký Bahamy“. Rašiho, Zvolenskú a Čisláka nazval otrokmi Širokého. Ukazuje fotku z košickej a žilinskej nemocnice, záber je na plesnivé steny. „Možno táto fotka vám bude najbližšia. Takéto wc musia používať pacienti žilinskej nemocnice.“



14:01 – Lipšic sa vracia k Širokému a jeho prepojeniu na zdravotníctvo. Spájajú ho s firmou Prefto, ktorá vlastní polovicu Dôvery. Druhú polovicu má Penta. Schránková firma, ktorá má polovicu spoločnosti Falck má veľmi podobné pozadie ako Váhostav Juraja Širokého. Falck u nás prevádzkuje najviac staníc záchrannej služby. Pozrite si aj toto.


13:58 – Pellegrini hovorí poslancom KDH, aby dohovorili Figeľovi, lebo ten už druhý týždeň odmieta viesť schôdzu. Pellegrini pripomína, že nie sú s tým spojené iba výhody. V sále sa opäť tlieska.


13:55 – Pellegrini už vie, že podľa Ústavy musia o takom bode, ktorý sa týka odvolávania ministra, rokovať. „Každopádne, veľmi sympatický návrh,“ chváli Pellegrini Kuffu.


13:54 – „Dostali ste ma do pomykova,“ hovorí Pellegrini Kuffovi. Vyhlásil 5-minútovú prestávku, musí zistiť, či sa dá o tom hlasovať. V sále sa tlieska.


13:53 – Kuffa z OĽaNO navrhuje, aby prestali rokovať, nezdá sa mu politická kultúra.


13:52 – Pellegrini dáva hlasovať, aby mohli rokovať aj po štvrtej hodine. Zdá sa mu, že parlament je už uznášaniaschopný. „Tento návrh sme schválili.“


13:49 – Muňko sa vracia až k Zajacovi, ktorý zrušil liečebný poriadok. Pripomína aj Veriteľa a dáva rečnícku otázku, kto vytvoril dve kategórie lekárov.


13:45 – Martvoň Uhliarikovi pripomína predražený prenájom cétečka vo Svidníku a stacionárneho bicykla za 30-tisíc eur na štyri dni. „Tak nežartujte, pán poslanec Uhliarik.“

V rokovacej sále sú najmä poslanci Smeru, z opozície je tu len pár poslancov. Foto N - Tomáš Benedikovič
V rokovacej sále sú najmä poslanci Smeru, z opozície je tu len pár poslancov. Foto N – Tomáš Benedikovič

13:41 – „Choďte domov!,“ vykrikuje Poliačik na Blahu.


13:40 – „Vy ste pustili Pentu do zdravotníctva, vy budete ešte moralizovať?,“ pýta sa Blaha (Smer) Uhliarika.


13:38 – „Som rád, že prejav bol taký komplexný, že vypudil aj zvyšnú časť, ktorá tu sedela,“ odkázal Uhliarikovi Otto Brixi (Smer). Ak hovorí Uhliarik o reforme zdravotníctva, je to podľa neho „ako keby Hitler hovoril o reforme ľudských práv“.


13:35 – „Neefektívne systémy v zdravotníctve sú neetické,“ hovorí Ivan Uhliarik. Peniaze, ktoré sú minuté neefektívne, môžu v zdravotníctve znamenať niekedy aj stratu zdravia či života,“ ukončil svoju reč Uhliarik.


13:31 – Uhliarik spochybňuje dáta ministerstva zdravotníctva. „Viac treba veriť číslam ministerstva financií,“ povedal. Smeru tiež pripomína, že sa im nedarí naplniť plán jednej zdravotnej poisťovne. „Nejde o škodoradosť,“ presviedča.


Podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová sa pochválila kyticou od Jána Figeľa za to, že je opozícia jednotná.


13:25 – „Ešte chvíľku,“ hovorí Uhliarik poslancom Smeru, ktorým sa už zdá jeho prejav pridlhý.


Opoziční poslanci vyčítajú Čislákovi aj zadlžovanie štátnych nemocníc. „Aj napriek zníženiu straty štátnych nemocníc za posledné 4 roky o 81 mil. eur sa za posledné dva roky zvýšil o 151 mil. eur,“ napísali v odôvodnení. Jeden z najvyšších dlhov majú nemocnice v Sociálnej poisťovni. K 31. marcu mali v nej štátne nemocnice 90 miliónový dlh. Za mesiac sa zvýšil dlh o päť miliónov.

Dlhuje päť nemocníc:

  • Univerzitná nemocnica Bratislava,
  • Košice,
  • Detská fakultná nemocnica Bratislava,
  • Fakultná nemocnica Trnava a
  • Národná transfúzna služba Bratislava.


13:10 – Rokovacia sála je poloprázdna, chýbajú najmä opoziční poslanci. Časť poslancov si už podopiera hlavu, alebo pozerajú do mobilov. Uhliarik stále hovorí, teraz už o zadlžení nemocníc.


13:05 – Uhliarik už reční 20 minút. Hodnotí, ako funguje naše zdravotníctvo.

Minister Čislák je vo funkcii od jesene, už ho chcú odvolať. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister Čislák je vo funkcii od jesene, už ho chcú odvolať. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pozrite si tiež dôvody, prečo chce opozícia odvolať ministra Čisláka.


Rozhodnutie Fica o Figeľovi vysvetľuje aj Renáta Zmajkovičová.


12:52 – Lipšic opäť priniesol do rokovacej sály tabuľu s nápismi: „Ako žijú zdravotnícki oligarchovia“ a „Ako sa liečia naši pacienti“.


12:49 – Sieť sa k odvolávaniu Figeľa veľmi nevyjadrovala, jej podpredseda Miroslav Beblavý ju na Facebooku okomentoval takto:

12:46 – „Sme veľkorysejší, sme demokratickejší. Ak je niekto prilepený k svojej stoličke a nie je schopný akejkoľvek sebareflexie, nedáme mu príležitosť na to, aby zo seba robil martýra,“ píše na svojom Facebooku poslanec Smeru Ľuboš Blaha.


12:44 – Prestávka sa skončila. O Pellegriniho návrhu, aby sa dnes rokovalo hoci aj do noci, sa zatiaľ nehlasuje. pellegrini otvoril rozpravu, začína Uhliarik (KDH).


12:41 – Predseda Smeru chcel potupiť Jána Figeľa, ale ublížil sám sebe, píše komentátor Roman Pataj.


12:39 – Matovič chce, aby zomknutie opozície vydržalo „niekoľko desaťročí“ a verí, že Slovenskom „znie nová pieseň nádeje“.


12:37 – Fico sa podľa Alojza Hlinu precenil a treba mu to dokazovať ďalej.
Podľa Matoviča Fica porazila na K.O. jeho vlastná arogancia.


12:36 – „Robert Fico sľuboval istoty. Za posledné dni sme mali možnosť vidieť len chaos,“ hovorí podpredseda Most-Híd Zsolt Simon. Fico podľa neho vládne rovnako ako kedysi komunisti.


12:35 – Takto sledovali poslanci Smeru tlačovku Roberta Fica. Dovtedy nevedeli, čo sa bude ďalej diať. (Foto: Jozef Viskupič)

11164786_10206623608136899_1662745176718264116_n

12:34 – Odvolanie Jána Figeľa a odstúpenie parlamentných funkcionárov by poslancom Smeru privodilo mnohé problémy. Prečítajte si, aké.


12:33 – V pléne parlamentu sa medzitým skončila prestávka. Parlament bude rokovať o odvolaní ministra zdravotníctva Čisláka. Šéf parlamentu Pellegrini sľubuje rokovanie až dovtedy, kým budú hlasovať.

Poslancov je v sále stálo menej, je 15-minútová prestávka. Potom sa bude nanovo hlasovať o pellegriniho návrhu.


12:32 – Podľa Ľudovíta Kaníka, jedného z dvoch poslancov, ktorých ešte SDKÚ má v parlamente, vládne Smer tak, že napĺňa účty firiem sídliacich v daňových rajoch. „Naša zomknutosť znamená, že takto treba postupovať aj do budúcnosti. Len takto dokážeme spôsob vládnutia prostredníctvom korupcie a klientelizmu zastaviť.“


12:30 – Na tlačovej besede prehovoril aj Ľubomír Galko z SaS: „Nastal obrovský tlak zomknutej opozície, ozvali sa ľudia, európski politici, prezident. Verím, že dokážeme do marca 2016 presvedčiť, že alternatíva voči oligarchom je možná.

Robert Fico arogantným spôsobom odpálkoval aj novinára nekonfliktnej televízie (TA3). Dnes ste boli eštelen podvodníci, nabudúce budete hyeny a pevne verím, že sa nedočkáme toho mečiarovského: Ešte raz sa ma to spýtaš a takú ti…“


12:27 – Lipšic by bol rád, keby kauza Váhostav bola pre celú opozíciu znamením, že treba viac spolupracovať a že sa k zlepencu oligarchov nikto viac nepridá.


Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

12:27 – Daniel Lipšic: „Dnešný deň je od prezidentských volieb druhou prehrou Roberta Fica.“


12.26 – Erika Jurinová z Oľano hovorí o tom, že aj ona bola pripravená vzdať sa funkcie podpredsedníčky Národnej rady. „Z tohto súboja nemôže vyjsť pán premiér ako víťaz, ale iba ako porazený. Opozícia, ak ide o dobrú vec, sa dokáže zjednotiť. Spolupráca vlády s oligarchami tvorí oveľ horší zlepenec pre Slovensko.“


12:25 – „Urobím všetko preto, aby tandem Široký-Fico do roka prehral definitívne. Spolu s kolegami,“ povedal Figeľ.


12:23 – Fico stiahnutie návrhu na odvolanie Figeľa odôvodnil aj tým, že chce zachovať dohody z roku 2012 o rozdelení postov v Národnej rade. Opozícia totiž hrozila, že sa všetkých funkcií, aj vo výboroch vzdá.

„Nechce kontrolu,“ hovorí Figeľ o tom, že Fico už teraz nedodržiava dohody, keď nechce dať opozícii funkciu šéfa NKÚ. „Menšina zastavila valec zo Súmračnej. Smer vyhral voľby, ale nemôže všetko,“ hovorí Figeľ.


12:20 – „Som presvedčený, že moje konanie bolo v záujme štátu a nebolo v záujme Širokého a toto odvolanie malo byť pomstou,“ hovorí Figeľ.


12:13 – „Rokovanie o odvolaní podpredsedu parlamentu bolo zúfalé a pokusom prekryť podvod pri Váhostave,“ hovorí na tlačovej besede Ján Figeľ.

Za Figeľom stoja: Daniel Lipšic, Ľudovít Kaník, Erika Jurinová, Alojz Hlina, Igor Matovič, Ľubomír Galko a Zsolt Simon.

11.46 – „Fico sa pokakal,“ povedal o rozhodnutí neodvolať Figeľa šéf OĽaNO Igor Matovič. „Uvedomil si, že jeho arogancia by týmto prekypela a ľudia by to začali chápať.“


11:45Figeľ bude mať o 12.15 h tlačovú konferenciu.


11:37 – „Pán Paška, neodchádzajte!,“ kričia opoziční poslanci za Pellegrinim pár minút po skončení Ficovej tlačovky, kde oznámil stiahnutie návrhu na odvolanie Figeľa.


11:35Pellegrini vyhlásil hodinovú prestávku, parlament pokračuje o 12.30 h. Rokovať bude o odvolaní ministra Čisláka.


11:29 – „Ďalšiu otázku prosím,“ odbíja Fico otázky novinárov. „Denníku N a Denníku SME na otázky odpovedať nebudem, ste podvodníci a klamári,“ povedal premiér Fico potom, čo neodpovedal ani na otázku TA3, či od začiatku plánoval Figeľa neodvolať.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Denník N sa pýtal na politickú zodpovednosť na Slovenskom pozemkovom fonde.

„Veľakrát sme žiadali, aby denníky, ktoré som menoval, sa ospravedlnili za klamstvá, ktoré boli dokázané. To je náš legitímny postoj.“

11:28 – Schôdza o Figeľovi o chvíľu končí a bude pokračovať schôdza o odvolávaní ministra zdravotníctva. Oznámil to predseda parlamentu. Bude sa rokovať až do skončenia bodu, teda pokojne aj v noci.“Keď sa kolegom žiada rokovať aj v noci, umožním to.“


11:24 – Smer Figeľa neodvolá. Schôdza bude ukončená bez hlasovania, oznámil Fico. Premiér rozpráva o konfliktoch vo svete a o dôležitosti stability, ktorú Smer prináša. „Vládnutie nie  je len o používaní väčšiny hlasov. Vedeli sme, ako schôdza bude prebiehať a čo je jej účelom. Schôdza splnila svoj účel, preukázali sme jasne politickú zodpovednosť Jána Figeľa. Vládna väčšina má moc, aj zodpovednosť. Chceme rešpektovať dohody, ktoré boli uzatvorené v roku 2012, keď sa tvorila Národná rada. Takto sme boli rozhodnutí už na začiatku.“


11:18 – Zo záznamu je podľa Fica „úplne zrejmé, že všetci jej uvedení účastníci hovorili alebo priamo a explicitne o cenách za výstavbu diaľnic alebo všeobecne cenách za výstavbu diaľnic a ciest, a teda nie výlučne ciest 1. triedy alebo dokonca konkrétnych projektov ciest 1. triedy, ako klamlivo tvrdili poslanci KDH Zajac a Figeľ“.


11:15  – „Táto schôdza bola na to, že sme chceli poukázať na politickú zodpovednosť podpredsedu Národnej rady. Tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť. Ako minister dopravy absolútne zlyhal,“ povedal o Figeľovi Fico. „Rozhodli sme sa, že vám ešte odprezentujeme ďalší dôkaz, že pán Figeľ vedel, že zmluvy budú viesť k tomu, že subdodávatelia nebudú mať vyplatené faktúry,“ dodal. Fico púšťa video.


Premiér Fico je opäť v parlamente. Foto N - Tomáš Benedikovič
Premiér Fico je opäť v parlamente. Foto N – Tomáš Benedikovič

11:13 – „Zo záznamu je zrejmé, že minister dopravy Figeľ o negatívnych dopadoch svojej cenovej politiky vedel, ba dokonca z jeho vyjadrení vyplýva, že s jej dopadmi v podobe kolapsu niektorých staviteľov diaľnic rátal, keď hovoril, že isté vyčírenie stavebného trhu je potrebné, pretože 10-chlapová firma si nemôže trúfať na také diela, ako sú miliardové alebo stovky miliónov, hovorím eurové investície,“ píše sa v dokumente, ktorý cituje Figeľa.


11:11 – „Mám pocit, že očakávate nejaké obrovské prekvapenia, keď vidím váš počet, musím vás sklamať, žiadne nebudú,“ povedal na úvod novinárom Fico.


11:09 – Hovorca predsedu parlamentu rozdal novinárom dokumenty, ide o na dvoch stranách prepísaný záznam videa, ktoré Fico o chvíľu pustí. Video je záznam z diskusie HN klubu, ktorý podľa Fica dokazuje, že predstavitelia KDH doteraz klamali.


11:02 – Čaká sa na tlačovku Roberta Fica. Video, ktoré pustí, bude asi z HN Clubu, prezrádza to logo. Raz už videom z HN Clubu proti Figeľovi argumentoval, nie veľmi to vtedy vyšlo. Cesty si pomýlili s diaľnicami.


Konečne dobrý slovenský film, píše na Facebooku moderátor a zabávač Sajfa.

11:00 – Fico bude na tlačovej besede premietať aj video, v miestnosti už čaká televízor. Novinári žartujú o tom, čo na ňom asi tak bude.


10:54 – Poslanci dnes budú rokovať asi až do večera, lebo chcú aby prebehla aj schôdza o odvolávaní ministra zdravotníctva Číslaka. „Ja sa na vlak neponáhľam, cestujem autom,“ povedal Martvoň.


10:53 – Ak dnes odvolajú Figeľa, postu podpredsedníčky sa vzdá aj Erika Jurinová.

10:50 – Banková asociácia  zvolala tlačovú konferenciu. Zrejme chce vyjadriť nesúhlas s tým, aby sa pohľadávky Váhostavu skupovali za peniaze, ktoré odvádzajú banky do špeciálneho fondu.


10:49 – V pléne posedáva zopár poslancov. Dvojica zákonodarcov zo Smeru si nahlas na tablete púšťa videá z youtube a uchechtávajú sa. V parlamente naplno zavládol piatok.


10:45 – Prečo je hodinová prestávka? „Poslanci Smeru sú bezdradní, nemajú inštrukcie. Asi ešte neskončilo rokovanie vedenia Smeru. Nečakali, že to bude mať taký rýchly spád,“ hovorí podpredseda KDH Július Brocka. „Neviem, treba sa opýtať pani podpredsedníčky parlamentu, je to netradičné,“ odpovedá poslanec Smeru Antonín Cicoň. Poslanec Smeru Anton Martvoň bude hlasovať za odvolanie Figeľa, „ak vôbec nejaké hlasovanie bude“ a odkazuje „nechajte sa prekvapiť“.


10:38 – O 11:00 bude mať v parlamente tlačovku Robert Fico.


10:36 – Teóriu o uznesení bez odvolania Figeľa potvrdili Denníku N niekoľkí poslanci Smeru. Klub vraj mali ešte včera a potvrdili, že väčšina bola za odvolanie. Zmieria sa ale aj s uznesením proti Figeľovi.


10:29 – „Problémom vládnutia jednej strany je, že nemá na koho zhodiť zodpovednosť za svoje zlyhania,“ povedala  Lucia Žitňanská, podpredsedníčka Most-Híd. „Návrh na odvolanie Figeľa je pokusom odvrátiť pozornosť od zlyhaní Smeru v kauze Váhostav. Následkom odvolania bude odstúpenie opozičných politikov zo všetkých parlamentných funkcii a tým pádom aj absolútna moc jednej strany. Poslanci Smeru sa musia rozhodnúť, či im je prednejší funkčný parlament alebo ‚podnikanie‘ Juraja Širokého. Hlasovania o odvolaní Figeľa sa preto nezúčastnime.“


10:26 – V Smere zvažovali aj ďalšiu možnosť: Figeľa neodvolajú, ale schôdzu ukončia uznesením, v ktorom ho formálne za kauzu Váhostav odsúdia. Podobné úvahy potvrdil aj Figeľ. „Áno, sú signály, že pripravujú nejaké uznesenie. Ale je to zúfalý pokus prekryť podvod okolo Váhostavu.“


10: 22 – Rozprava k Jánovi Figeľovi sa skončila. Jana Laššáková vyhlásila nečakane hodinovú prestávku. Zrejme sa musia v Smere poradiť, čo ďalej.


10: 19Nasleduje hodinová prestávka. Rokovať sa bude o 11:20.

parl

10:18 – „Metelesku blesku, pán Martvoň,“ nedá sa Brocka.


10:15 – „Pán Přidal a Brocka, vy ma idete posudzovať a kritizovať? Veď z Brocku sa smiali, že čítal na škole winetuovky,“ rozčuľuje sa Martvoň.


10:14 – Meniny má Juraj. Poslanci hovoria o Širokom ako o oslávencovi.


10: 11 – V zákulisí parlamentu sa riešilo, či Smer skutočne Figeľa odvolá. Podľa informácií Denníka N o tom diskutoval poslanecký klub vládnej strany a mierne viac jeho členov bola za odvolanie. Koľko jeho členov bude naozaj za, sa ale po hlasovaní ľahko zistí. Hlasovanie bude tajné a opozícia na ňom nebude.

Ján Figeľ. FOTO: TASR
Ján Figeľ. FOTO: TASR

10:10 – Viacerí rečníci stratili pre neprítomnosť v sále svoje poradie a nemohli vystúpiť. Je tak možné, že rozprava k odvolaniu Jána Figeľa skončí už dnes. Smer stále nepovedal, či nakoniec Jána Figeľa odvolá. Práve teraz sa o tom niektorí predstavitelia strany radia v parlamente. Parlament má v pláne dnes rokovať len do druhej, je piatok.


10:08 – „Ja vám tiež odporúčam, aby ste sa tu stravovali. Chcel by som vedieť, na akej škole učíte, aby som tam neposlal vnučky,“ odkazuje Přidal Martvoňovi. Na vtipe sa smial aj Figeľ, ktorý sedí v sále.


10:06 – „Nie je vám to blbé, že čakáte na Ficovu tlačovku, aby ste vedeli, ako budete hlasovať?,“ pýta sa Lipšic.


10:03 – Poslanci Smeru čakajú na tlačovú besedu Roberta Fica, ktorú podľa nich pripravuje. Má na nej premietať aj video. Úrad vlády zatiaľ tlačovku neohlásil.


Cynická obluda: Čo mám ja spoločné so Širokým?

9:53 – Debatuje sa aj o Zvolenskej a Hanzelovi, ktorý mal byť podľa opozície sponzorom Smeru.


Pozrite si tiež, kto na Slovensku staval doteraz diaľnice a koľko stáli jednotlivé úseky:

9:44 – Martvoň vracia úder, Přidalovi odkazuje, že do parlamentu sa prišiel iba stravovať.


9:41 – Lipšic dáva návrh na prerušenie rokovania do „skončenia schôdzky vlády s oligarchami“. Parlament nie je stále uznášaniaschopný.


9:40 – „Chcem zaželať všetkým Jurajom predovšetkým spravodlivosť. Viete, ako to myslím a prečo je práve dnes tento odkaz dôležitý,“ hovorí Figeľ.


9:37 – „Určite nie som prvý, kto bude stáť na barikádach a hovoriť, zachráňme Figeľa. Ale tu nejde o Figeľa,“ hovorí Kadlúc z OĽaNO.


9:32 – Brocka KDH za kauzu Váhostav viní ministra dopravy Počiatka (Smer).

9:29 – Lipšic opakuje, že riešenie Váhostavu znamená mínus pre malých veriteľov a daňových poplatníkov a plus pre Juraja Širokého a Miroslava Výboha, ktorého spája s advokátskou kanceláriou Ecker – Kán.


9:27 – Přidal z KDH opozícii radí, nech už nepoužíva „83 kolesíkov, ale 83 martvoňov“.


9:24 – Martvoň zo Smeru Figeľovi pripomína, že keď Fica odvolávali a mal meniny, Figeľ mu napísal – „drž sa Robo“. „Dnes má meniny Juraj. To aj Širokému napíšete do väzenia, drž sa Juraj?,“ hovorí Martvoň.


9:17 – „Po rokoch sa pýtam, kto je vlastizradca,“ pýta sa Figeľ s tým, že aké ceny diaľnic sú najlepšie pre ľudí.

9:15 – Figeľ ďakuje médiám aj poslancom z opozície. Hovorí, že je sklamaný z Pellegriniho, ktorého voľbu predtým podporil.


9:12 – V sále je už aj Ján Figeľ, má slovo. „Máte moc, ale nemáte pravdu,“ hovorí poslancom Smeru. Opakuje, že lídrom aj víťazom celého procesu (kauzy Váhostav) je Juraj Široký.


9:08 – Slovo má Alojz Hlina. „Čo zalamujete ručičkami, čo vás trápi?,“ začína zostra Hlina. Odkaz je namierený poslancovi Jarjabkovi zo Smeru.


9:06 – Štefan Kuffa z OĽaNO dáva hneď na začiatku procedurálny návrh, aby rokovanie ukončili. Parlament nie je uznášaniaschopný, o návrhu sa teda nehlasovalo.


Dôvody Smeru nemajú logiku, Figeľ spoločnej vláde vraví jasné nie

9:00 – Parlament sa začína, prajeme pekné ráno. V sále je asi 40 poslancov.


8: 55 – Parlament rokoval o odvolaní Jána Figeľa už minulý týždeň. Viac si prečítate tu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie