Denník N

Čína vyzýva občanov, aby na pohreby príbuzných nepozývali striptérky

Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Čím viac ľudí na pohrebe, tým väčšia česť pre zosnulého. Rodina to zabezpečuje aj pozvaním striptérky.

Čínska vláda vyhlásila vojnu vidieckemu zvyku zvyšovať účasť smútočných hostí na pohrebe tak, že naň rodina pozve striptérky. O niečo podobné sa pokúsila už pred deviatimi rokmi, ale neuspela.

Zvyk je silnejší ako strach z úradov a trestu. Ľuďom, ktorí takéto podujatia organizujú, pritom môže okrem vysokej pokuty hroziť aj väzenie.

Denník Guardian píše, že vo východnej Ázii sa pohreb chápe ako rozlúčková párty so zosnulým, ako posledná šanca zabezpečiť, že jeho cesta na druhý svet bude dobrá.

Záležitosť statusu

Veľká účasť na pohrebe je statusová záležitosť. Čím viac ľudí, tým väčšia česť pre zosnulého a potvrdenie postavenia jeho rodiny v komunite.

Záznamy takýchto pohrebov, ktoré sú bežné aj v Taiwane, sa objavujú aj na sociálnych sieťach. Je bežné, že striptérky sa odhaľujú aj pred deťmi, niekedy s fotografiou pochovávaného v pozadí.

Za show sa platí okolo tristo dolárov, čo je na pomery čínskeho vidieka vysoká cena. To, že rodina si môže dovoliť zavolať striptérku, má byť dôkazom, že dobre prosperuje.

Protihodnota za dary

Everret Zhang z Princentonskej univerzity vysvetlil, že v Číne smútoční hostia nosia pozostalým finančné dary a akosi sa očakáva, že za to dostanú protihodnotu aj vo forme zábavy na pohrebe. Rodiny často dúfajú, že dary im pomôžu aspoň čiastočne pokryť náklady na obrad.

Čínski predstavitelia zvyk považujú za ilegálny a degradujúci spoločenské hodnoty. Na lokálnej úrovni sú však úrady menej prísne a zdá sa, že ho ticho tolerujú. Aj preto sa nedá predpokladať, že sa ho podarí úplne vykoreniť.

Zhang tiež očakáva, že záťahy proti striptérkam, ktoré vláda sľubuje a už na niektorých miestach aj uskutočnila, budú vidiečania považovať za „dotieravé a urážlivé“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie