Denník N

Nový rozpočet Únie je politický. Je to normálne a v poriadku

Zdroj – Pixabay
Zdroj – Pixabay

Princípy právneho štátu sú definované dosť presne na to, aby bolo ich dodržiavanie „merateľné“ a aby šli zohľadniť pri rozdeľovaní peňazí EÚ.

Kritici nového rozpočtu Európskej únie majú pravdu v jednom – je to vo výraznej miere politicky motivovaný rozpočet. Existujú však dobré dôvody, prečo to nie je nutne problém. Skôr naopak, je to úplne normálne.

Prvým dôvodom je, že Únia je nielen ekonomické, ale najmä politické a hodnotové spoločenstvo. A bola ním i v čase, keď sme do nej vstupovali. Nemali by sme teda predstierať, že nás to prekvapuje, vedeli sme, do čoho ideme. A nemali by sme sa dnes ani tváriť, že politika a ekonomika spolu súvisia, len keď na tom zarobíme.

Predchádzajúce rozpočty boli tiež politicky motivované, kritériá pri rozdeľovaní peňazí sa stanovili politickým rozhodnutím podľa politických priorít. Platí to o nezmyselne vysokých výdavkoch na poľnohospodárske dotácie, rovnako ako o peniazoch z kohéznych fondov, ktoré mali pomáhať chudobnejším regiónom a rozdeľovali sa podľa výšky HDP.

Solidarita je politický princíp, čisto podľa ekonomickej logiky by asi západní členovia Únie nevideli dôvod, prečo nám majú zaplatiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie