Denník N

Najväčšie upratovanie v dejinách. Mladík ide ako prvý čistiť obrovský ostrov plastových smetí v oceáne

Boyan Slat. Foto - ap
Boyan Slat. Foto – ap

Aktualizované – 10. septembra. Zo San Francisca vyrazilo cez víkend prvé zariadenie organizácie The Ocean Cleanup, ktoré by malo zbierať plastový odpad v Pacifiku. S nápadom automatického morského zberača prišiel Holanďan Boyan Slat, jeho plán mnohí vedci kritizujú.

Je to symbol toho, ako veľmi ľudstvo plastmi znečistilo oceány. V severnej časti Tichého oceánu medzi Havajom a Kaliforniou sa nachádza gigantický ostrov smetí, pláva v ňom skoro 80-tisíc ton odpadu.

Netreba si ho však predstavovať ako jednoliate smetisko. Odpad, medzi ktorým je aj mnoho plastu, je roztrúsený na ploche veľkej ako Francúzsko, Nemecko a Španielsko dohromady. A stále rastie.

Teraz sa uskutoční prvý pokus tento plávajúci ostrov odpadkov aspoň trochu „upratať“. Teda znížiť množstvo odpadu, ktorý v ňom pláva.

Ako prvá to vyskúša organizácia Ocean Cleanup, ktorú vedie len 23-ročný holandský mladík chorvátskeho pôvodu Boyan Slat. S nápadom, ako to urobiť, prišiel ešte ako stredoškolák.

Pasívne kolektory

V posledných mesiacoch organizácia pripravovala v Kalifornii testovacie zariadenie, ktoré teraz naplno vyskúša na takzvanej Veľkej pacifickej odpadkovej škvrne, ktorú ľudstvo prvýkrát objavilo pred 30 rokmi. Zo San Francisca vyrazilo cez víkend prvé zariadenie Ocean Cleanup.

Slat hovorí, že ak by sa smeti z „ostrova“ snažili pozbierať loďami a sieťami, trvalo by to tisíce rokov a bolo by to nesmierne drahé. Spolu s kolegami tak navrhol pasívne kolektory.

Mapa Veľkej tichomorskej odpadkovej škvrny. Zdroj – Ocean Cleanup

Ide o veľké duté rúry, ktoré budú mať po pospájaní dĺžku jeden až dva kilometre. Paradoxne, vyrobené sú z plastu. Vďaka vzduchu budú plávať na hladine. Rozmiestnia ich do tvaru písmena U a budú sa snažiť zachytiť čo najviac plastového odpadu. Rúry by mali byť flexibilné, aby mohli byť nesené morom, no zároveň pevné, aby držali tvar.

Z rúr bude pod hladinou visieť akási

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie