Denník N

7 dobrých správ: Keď tu chcem žiť, treba pomôcť, hovorili obyvatelia Luníka IX, ktorí upratovali sídlisko

Brazílska baletka inšpiruje dievčatá z chudobných štvrtí, bratislavské Kollárovo námestie zostáva parkom a Bardejov získal novú podobu vďaka osvetleniu. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Spoločnosť mení baletom

Nepotrebuje veľa, len baletné cvičky a ihrisko. Brazílčanka Tuany Nascimento tancuje od svojich piatich rokov, avšak svoj talent si nenecháva len pre seba. Učí dievčatá z chudobnej štvrte Ria de Janeiro. Vďaka jej hodinám získali mnohé nádej na lepšiu budúcnosť.

„Nemusia samy seba vnímať ako chudobné a vždy sa chcú zlepšovať,“ povedala pre al-Džazíru o tom, čo dievčatám prinášajú jej hodiny baletu. „Mnohé z mojich žiačok majú v rodine niekoho, kto sa zaplietol do trestnej činnosti. Môže ísť o jeho dcéru, sesternicu, sestru alebo neter. Všetkých to priamo ovplyvňuje.“

Baletom týmto dievčatám ukazuje, že existujú prekážky, ktoré môžu zdolať podobne ako v profesionálnom balete, a svojím spôsobom ich prekonať.

2. Prelomila stereotypy na kamióne

Ďalšou inšpiratívnou ženou je Egypťanka Um Khaled, ktorá jazdí na kamióne. V šatke zakrývajúcej vlasy a slnečných okuliaroch brázdi cesty bez strachu.

„Raz sa mi stalo, že som vo svojom aute zaparkovala medzi terénnym autom a nákladiakom. A počula som, ako sa o mne rozprávajú. Jeden hovoril druhému – pozri, vodička taxíka. Druhý povedal – jazdí na tom, čo dokáže zvládnuť. Mala som pocit, že si zo mňa uťahujú. Ako mohli? Pozrela som sa na nich. Jeden jazdil na terénnom aute a druhý na nákladiaku. A tak som sa rozhodla, že budem jazdiť na autách, aké majú oni,“ vysvetlila svoju motiváciu pre al-Džazíru.

Následne sa prihlásila na testy a získala vodičský preukaz na nákladné vozidlo.

„Chcela som jazdiť na rovnakom aute ako títo dvaja muži. Podceňovali ma a robili si zo mňa žarty,“ povedala. „Domácnosť je doménou žien. Avšak moja práca je mojím kráľovstvom. Moje vozidlo je mojím domovom.“

3. Zachránili malé medvede

Dobrá správa prišla aj z Bulharska, kde zachránili tri medvedie mláďatá. Našli ich opustené neďaleko dediny Barutin v pohorí Rodopy.

Keďže boli trojmesačné medvede slabé, ošetrili ich a nakŕmili v útulku. Keď sa zotavia, prevezú ich do zariadenia v Grécku, ktoré sa špecializuje na mladé medvede a liečenie zvierat, aby sa mohli vrátiť do divokej prírody.

4. Stromy neustúpia garážam, rozhodol súd

Najvyšší súd rozhodol v prospech aktivistov, ktorí chceli zachrániť 65 stromov na Kollárovom námestí v centre Bratislavy. Stromy mali ustúpiť podzemným garážam.

Podľa rozsudku súd skonštatoval, že udelenie súhlasu na výrub je možné len za predpokladu, že správny orgán posúdi ekologické a estetické funkcie drevín, ako aj vplyv na zdravie človeka. Podľa súdu v tomto prípade nedošlo k dostatočnému posúdeniu týchto funkcií.

Občianski aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene podali v roku 2014 žalobu na Krajský súd v Bratislave. Najvyšší súd koncom februára potvrdil jeho rozsudok.

„Najvyšší súd, ako aj krajský súd, konštatoval, že prvostupňový správny orgán nevykonal dokazovanie rozsahu zásahu do práva na priaznivé životné prostredie,“ povedali aktivisti podľa TASR.

Park na Kollárovom námestí tak ďalej zostáva parkom.

Kollárovo námestie. Foto N – Vladimír Šimíček

5. Upratovali Luník IX

„Keď tu chcem žiť a moje deti tu vyrastajú, tak treba pomôcť a ukázať, že aj na Luníku IX žijú normálni ľudia,“ povedal pre RTVS Ladislav Harkabus, ktorý sa zapojil do dobrovoľného upratovania podobne ako stovka obyvateľov košického sídliska. Spolu zbierali odpadky, kosili trávu aj natierali zábradlie na moste.

„Chceli by sme, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie