Denník N

Spoveď fanúšika Trnavy: Titul mal každý, kto vedel dofúkať lopty, len my nie. Teraz ho už máme

Foto - Peter Kollár
Foto – Peter Kollár

Rimavskú Sobotu 1997 sme zlomili zápasom proti Dunajskej Strede 2018.

Autor je dlhoročný fanúšik Spartaka Trnava.

Finále Európskej ligy v roku 2014 nebolo na prvý pohľad ničím zvláštnym. Sevilla zvládla úlohu favorita a na pokutové kopy zdolala Benficu Lisabon.

Bolo to možno trochu nudné, keďže v riadnom hracom čase sme videli góly, len ak sme si doma prepli na športové noviny.

Fanúšikovia klubu z Lisabonu však vedeli, že ich prekliatie pokračuje. Bolo to totiž už ôsme neúspešné finále za sebou.

Tréner, ktorý preklial klub

Béla Guttman prebral klub v roku 1960, pričom prišiel z majstrovského Porta. Povyhadzoval 20 starých hráčov a mužstvo vyskladal z omladiny. Priviedol aj jeho budúcu legendu Eusébia.

Benfica nabrala správny smer a v rokoch 1961 a 1962 vo finále Európskeho pohára porazila Barcelonu a Real Madrid. Kouč tak logicky zaklopal na dvere manažmentu s úmyslom dostať lepšiu zmluvu.

Doba však bola iná ako dnes a on dostal negatívnu odpoveď. Pri odchode ešte stihol povedať, že najbližších sto rokov sa Benfica žiadneho európskeho úspechu nedočká.

O zlomenie kliatby sa dokonca na Guttmanovom hrobe modlil aj samotný Eusébio. Nepomohlo.

Klub, ktorý sa preklial

11. júna 1997 preklial sám seba trnavský Spartak. Prehrou v Rimavskej Sobote, na motívy ktorej už dnes v ženskom väzení v Leopoldove šijú dekoračné dečky a Ďurovčík upravuje scenár na nový muzikál.

Stačilo vyhrať na pôde klubu, ktorý sa zachraňoval a takmer ani nemal šancu to dokázať. V 90. minúte za stavu 1:1 sa píska penalta pre Spartak. Rozhodca Stredák sa radí s čiarovým Šramkom, penalta sa ruší a následne Spartak dostáva gól. Prvé využitie VAR technológie na svete aj bez použitia videa.

Respektíve si ten gól Spartak strelil sám. Stopér Hrabal chce odkopnúť loptu, trafí pritom Vrábela, ktorý ani nevie, čo robí, a lopta sa trepoce v sieti. Spartak mal šance na vyrovnanie, ale stav sa už nemenil. Koniec. Futbalová tragédia.

Mal som vtedy 11 rokov, nevedel som nič o HZDS a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie