Denník N

Turecká novinárka, ktorá nemá strach z Erdoğana: Nechcem si založiť turecký obchodík v Bruseli

Turecká novinárka Nevşin Mengü. Foto – Mirek Tóda
Turecká novinárka Nevşin Mengü. Foto – Mirek Tóda

Stačila jedna vtipná veta o Erdoğanovej návšteve v Bielom dome a moderátorku CNN Türk Nevşin Mengü stiahli z obrazovky. Rozprávali sme sa, čo by mohlo zafungovať na tureckého prezidenta, ktorý zo svojej krajiny urobil najväčšiu väznicu novinárov na svete.

„Vošiel dnu a vyšiel von, trvalo to celkovo 23 minút,“ povedala 36-ročná novinárka Nevşin Mengü pred rokom vo večerných správach televízie CNN Türk o krátkom stretnutí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Krátko nato jej zakázali vystupovať na obrazovke, z kedysi kritickej televízie radšej sama odišla a dnes pracuje pre Deutsche Welle. Rozprávali sme sa s ňou o kritickej situácii médií v krajine a prečo ešte stále vidí nádej pre Turecko. 

Aké je to mať kamarátov a kolegov vo väzení?

To, že mám kolegov vo väzení, je strašné. Pre niekoho sú to len mená, ale pre mňa sú viacerí z nich aj moji priatelia.

Dá sa s nimi spojiť?

Je to veľmi zložité, niektorí sa z väzenia počas výnimočného stavu, ktorý platí v Turecku, nevedia spojiť ani so svojím právnikom.

V Európskom parlamente ste počas Svetového dňa slobody tlače hovorili o tom, že v Tureckú sú fabriky na „fake news“ už mainstreamom. Je to také zlé?

V podstate sa dá povedať, že to, čo sa dostáva do hlavných médií, často nie sú žiadne fakty. Napríklad konzervatívne noviny Yeni Şafak, ktoré majú veľmi blízko ku vláde,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Turecké voľby 2018

Svet

Teraz najčítanejšie