Denník N

Ženy nechcú mať s nami sex, treba ich potrestať, píšu nahnevaní muži na internete. Pár z nich už vraždilo

Na kresbe zľava sudkyňa Ruby Wongová, Alek Minassian a hlavný prokurátor Joe Callaghan v súdnej sieni 10. mája 2018 v Toronte. Foto – TASR/AP
Na kresbe zľava sudkyňa Ruby Wongová, Alek Minassian a hlavný prokurátor Joe Callaghan v súdnej sieni 10. mája 2018 v Toronte. Foto – TASR/AP

Mizogýnia je jedna z najstarších foriem nenávisti vôbec, ale to, že na jej základe vzniká nejaké hnutie, je novinka.

25-ročný Kanaďan Alek Minassian bol až do 23. apríla tohto roka nenápadným mladým mužom, o ktorom by sa dalo povedať, že bol tak trochu čudák. Pracoval ako vývojár mobilných aplikácií, jeho bývalí spolužiaci spomínali, že občas sa zvláštne správal, vyrušoval na hodinách, chvíľu bol zaradený do programu pre študentov so špeciálnymi potrebami. Tam chodili deti, čo mali problémy so zvládaním učiva, s pozornosťou či disciplínou, aj také, čo nevedeli primerane komunikovať. Alek bol samotár, ale nikdy nebol agresívny ani nevyvolával konflikty.

V roku 2017 sa nechal naverbovať do kanadskej armády, ale po 16 dňoch na vlastnú žiadosť odišiel z nováčikovského kurzu. Anonymný zdroj z armády povedal, že sa nevedel zladiť s tímom, mal problém s dodržiavaním pravidiel aj disciplíny, ale inak uňho nespozorovali nič podozrivé.

23. apríla Alek Minassian nasadol do prenajatej dodávky a na rušnej ulici v Toronte ňou začal vrážať do chodcov. Zabil desať ľudí, trinástich zranil. Išlo o najtragickejší útok takéhoto typu v dejinách Kanady. Keď sa pátralo po motívoch, objavil sa na jeho dnes už neexistujúcej facebookovej stránke príspevok, v ktorom sa prihlásil k „rebélii“ mužov žijúcich v nedobrovoľnom celibáte a vzdal úctu americkému masovému vrahovi Elliotovi Rodgerovi.

Rodger v roku 2014, predtým, ako spáchal samovraždu, zabil v kalifornskom Isla Vista šiestich ľudí za to, že si nemohol nájsť partnerku, odmietali ho dievčatá a závidel atraktívnym mužom rovnako silne, ako nenávidel rasovo zmiešané páry. Zomrel ako 22-ročný panic.

Vzbura beta samcov

To, že Minassian sa zrejme inšpiroval Rodgerom, malo potvrdiť aj to, že osem z jeho desiatich obetí boli ženy, čo však pri tomto type útoku mohla byť aj náhoda. Dve najmladšie mali 22 rokov, najstaršia bola 94-ročná dôchodkyňa.

Minassianov prípad upriamil pozornosť médií na skupinu mužov, ktorí si v angličtine hovoria incels (skratka od involuntary celibacy – nedobrovoľný celibát) a na internetových fórach podporujú mizogýniu, navádzajú na násilie proti ženám, ale aj atraktívnym, sexuálne aktívnym mužom, podporujú rasizmus a už dlhšie sú v pozornosti mimovládnych organizácií monitorujúcich šírenie online nenávisti.

„Neviem, čo na mne nevidíš. Som perfektný chlapík a ty sa aj tak radšej vrháš na tých nechutných mužov namiesto na mňa, dokonalého

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie