Denník N

Snažím sa zostať pozitívny, inak by bolo lepšie zomrieť, hovorí Sýrčan, ktorý prespáva na malajskom letisku už dva mesiace

Foto – Twitter/Hassan Al Kontar
Foto – Twitter/Hassan Al Kontar

Príbeh 36-ročného Sýrčana, ktorý na malajskom letisku prespáva už 60 dní, pripomína Toma Hanksa z filmu Terminál.

Hassan al-Kontar je 36-ročný Sýrčan, ktorý „býva“ na letisku v hlavnom meste Malajzie Kuala Lumpur od 7. marca, teda celé dva mesiace. Prečo?

Predtým, ako v Sýrii vypukla v roku 2011 občianska vojna, viedol Hasan normálny pracovný život. Rodák z mesta Sweida, asi 96 kilometrov južne od sýrskej metropoly Damask, pracoval v Spojených arabských emirátoch ako poisťovací marketingový manažér.

Odmietal narukovať

No po začiatku vojny ho Sýria povolala do armády. Hassan sa odmietol vrátiť do vlasti, čoho výsledkom bolo, že sýrska ambasáda v Spojených arabských emirátoch (SAE) mu v roku 2012 odmietla predĺžiť pracovné víza. Následne stratil svoju prácu, a aby sa vyhol narukovaniu do sýrskej armády, ďalších šesť rokov sa skrýval v SAE.

„Som naozaj unavený. Nie som zlý človek, nie som zbabelec. Viem bojovať, ale toto nie je môj boj. V mojej krajine prebieha niečia iná vojna. Som ľudská bytosť a nepovažujem za správne podieľať sa na vojne. Jej začatie nebolo mojím rozhodnutím. Nie som stroj na zabíjanie a nechcem mať nič spoločné s ničením Sýrie. Nechcem mať krv na rukách,“ povedal v rozhovore pre nbcnews.com.

V minulom roku ho saudskoarabské úrady zatkli a deportovali do Malajzie, pretože, ako povedal Hassan pre BBC, „ide o jednu z mála krajín, ktorá ponúka víza pre Sýrčanov, ako som ja“. Od miestnych úradov dostal 90-dňové víza, no žiadosť o dlhodobé povolenie na pobyt mu zamietli.

„Rozhodol som sa, že chcem ísť do Ekvádoru. Usporil som nejaké peniaze

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie