Denník N

Vojna symbolov pokračuje, Ukrajinci vymenili ruskú stužku za vlčí mak

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a vlčí mak ako symbol víťazstva nad fašizmom. FOTO - TASR/AP
Ukrajinský prezident Petro Porošenko a vlčí mak ako symbol víťazstva nad fašizmom. FOTO – TASR/AP

Odkedy sa čierno-oranžová stužka stala symbolom ozbrojených proruských separatistov, v Kyjeve aj v Minsku radšej predstavili alternatívne symboly, s ktorými chcú oslavovať koniec druhej svetovej vojny.

Keď sa v Moskve začne prazdnik pobedy, sviatok víťazstva, ako volajú Rusi tradičné veľkolepé oslavy víťazstva nad fašizmom 9. mája, nebude sa dať prehliadnuť.

Budú ju mať vodiči na autách, vyštafírovaní Moskovčania na uniformách či sakách, obchody vo výkladoch aj deti na taškách.

Začalo sa to pred 10 rokmi

Čierno-oranžová stužka, známa ako Georgievská stužka, sa pred desiatimi rokmi stala oficiálnym symbolom osláv konca druhej svetovej vojny a v ruskojazyčnom svete sa stala veľmi populárnou.

Študentskí dobrovoľníci sa podľa servera Kasparov.ru chystajú rozdať len v Moskve 5 miliónov stužiek. Podľa ruského opozičného servera ich šijú väzni z vologodskej kolónie číslo 4.

Megaveľkú, 30 metrovú georgievskú stužku napríklad obmotali podľa agentúry Ria Novosti okolo vulkánu na Kamčatke.

Napriek tomu, že podľa ruskej Wikipedie sa za posledné roky rozdali desiatky miliónov Georgievských stužiek, ide o pomerne nový symbol. Zaviedol sa v roku 2005 po spoločnej iniciatíve ruskej štátnej agentúry Ria novosti a organizácie Študentská obec. Odvoláva sa na rád Sv. Juraja, ktorý sa dával za zásluhy v druhej svetovej vojne. Čierno-oranžové pruhy sa však objavili už počas cárskeho Ruska za Kataríny Veľkej.

Twitter proruského premiéra Krymu Sergeja Aksjonova.

Nosenie Georgievskej stužky má svoje prísne pravidlá. Napríklad by sa nemala nosiť vo vlasoch: 

Radšej vlčí mak

Tento rok však obľuba Georgievskej stužky v istých častiach sveta opadla. Minimálne na Ukrajine, ktorej Rusi anektovali Krym a podporujú proruských rebelov na východe krajiny.

Odkedy ju ako poznávací znak začali okrem prorusky naladeného obyvateľstva na Donbase nosiť aj ozbrojení ruskí žoldnieri či proruskí separatisti na východe Ukrajiny, dostala nový význam. Stala sa symbolom Putinovej politiky voči Ukrajine.

Vláda v Kyjeve nedávno rozhodla, že pre oslavy konca druhej svetovej vojny zvolí nový symbol. Kvet vlčieho maku, ako to majú Briti, Kanaďania či Austrálčania, ktorých veteráni si ním pripomínajú najmä obete prvej svetovej vojny.

Nikdy znova. FOTO - YOUNG UKRAINE
Nikdy znova. FOTO – YOUNG UKRAINE

Rozhodnutie oznámil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. „Chcem pripomenúť, že symbolom osláv je mak. Je to európsky symbol a druhé stužky nech si nosia v Ruskej federácii, ktorá ukazuje, že ona vyhrala v druhej svetovej vojne. Ukrajina je tiež krajinou víťaza, aj ona bude odpovedať na najvyššej úrovni na koniec vojny a víťazstvo nad nacizmom,“ citoval ruský sever Lenta Jaceňuka.

Kyjev tak pokračuje v snahe odlíšiť sa od veľkolepých osláv sovietskej armády a radšej zvýrazňuje rolu ukrajinských vojakov počas druhej svetovej vojny.

Dve obálky Elle

Averzia voči čierno-oranžovej stužke sa prejavila aj v módnom svete. Keď májové číslo ukrajinskej verzie (mali ju aj Briti v apríli) časopisu Elle vyšlo s americkou herečkou Michelle Williamsovou, oblečenou vo farbách Georgievskej stužky, a dostalo sa na bilbordy po celom Kyjeve, vyvolalo to vlnu protestov na sociálnych sieťach.

Ukrajinská a ruská verzia májovej Elle:

Pôvodná obálka májovej ukrajinskej Elle. FOTO - ELLE
Nová obálka májovej ukrajinskej Elle. FOTO – ELLE

Ako napísal server Novoje vremja, podľa niektorých kritikov tak dal časopis najavo, že sa dáva na stranu Ruska. V ruskej verzii Elle sa pritom objavila modelka v čiernom.

Ukrajinská redakcia Elle na vlnu hystérie reagovala, že modelka nemá nijaký vzťah s ukrajinskou politikou. Obálku však radšej vymenila.

Ukrajinci sa chcú od Moskvy dištancovať aj tým, že oslavy víťazstva nad fašizmom presunuli z 9. mája, keď oslavuje Moskva, na 8. mája ako väčšina európskych krajín vrátane Slovenska.

Lukašenko tiež nie je nadšený

Debata o čierno-oranžovej stužke sa rozbehla aj v Bielorusku, kde ju tiež často vnímajú ako symbol proruských separatistov. „Priamo zakázať tento symbol nechceli, ale rozhodli sa to riešiť civilizovane: ponúkli dobrovoľnú alternatívu zeleno-červenej stužky podľa štátnej vlajky,“ napísal ukrajinský server Liga s odkazom na bieloruské médiá.

Nedávno prijala tiež vláda v Kyjeve sériu zákonov, ktoré zakazujú symboliku komunistického Sovietskeho zväzu a nacizmu. Ukrajinskí intelektuáli však vyzvali prezidenta Petra Porošenka, aby zákon stiahol, pretože obmedzuje slobodu slova a môže ohroziť politický pluralizmus v krajine.

Pozrite si nácvik vojenskej prehliadky, ktorú si nenechá ujsť ani severokórejský diktátor Kim: 

https://www.youtube.com/watch?v=I9Z3BnMIW6Q

Na zákon reagovali politici v Moskve zúrivo. Dvanásťmiliónové hlavné mesto Ruska je 9. mája vyzdobené sovietskymi červenými hviezdami a v televízii sa púšťajú propagandistické filmy oslavujúce hrdinstvo sovietskych vojakov. Ruský prezident chystá pri príležitosti 70. výročia konca vojny aj veľkú amnestiu. Amnestovať by mali 400-tisíc odsúdených ľudí.

Vrcholom osláv však bude vojenská prehliadka na Červenom námestí, ktorú si pozrie severokórejský diktátor Kim Čong-un aj čínsky prezident Su Ťin-pching. Ruskí vojaci na ňu už teraz trénujú a pripravujú sa vytiahnuť svoje najmodernejšie zbrane – tanky T-90 či raketový systém S-400.

V ten istý deň príde Moskvy aj český prezident Miloš Zeman, ktorý sa tam chce stretnúť so slovenským premiérom Robertom Ficom. Ten sa stále zdráha potvrdiť, či tam naozaj poletí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie