Denník N

Ľudia sa tešili, ako sa im budú smiať, že prišli z džungle. Kamerunčania však v roku 1990 zmenili futbal

Hádam žiadne futbalové mužstvo v dejinách svet nemiloval tak ako Kamerun v roku 1990. Žiadne tiež tak rýchlo nezmenilo svetový futbal. Jeho príbeh je aj po takmer 30 rokoch fascinujúci.

Svet sa v roku 1990 zdal byť omnoho väčší a keď v tom roku sledoval Kamerun na majstrovstvách sveta, malo to exotický a romantický nádych. Hráči, o ktorých ste nikdy nepočuli, z miest, ktoré ani neexistovali. Africký futbal, to boli čarodejníci a hráči s obmedzenou predstavou o taktike.

Predsudky bieleho muža: štáb BBC navštívil kamerunský tím, aby natočil jeho rituály. Kamerunčania žiadne nemali, ale zatancovali. Výborne sa zabavili. Biely muž si nič nevšimol a spokojný odišiel s materiálom, ktorý potvrdil jeho presvedčenie, že Kamerunčania sa len teraz vynorili z džungle, a tak vo všeobecnosti nevedia o ničom nič.

Stačil však jediný zápas, 90 minút, a z afrického futbalu si už nikdy nikto srandu nerobil.

Zvláštne mená, neznámy tréner, zlé výsledky. Jednoducho katastrofa

Mali zvláštne mená: v obrane hral Maboang s Massingom a Tatawom, Kana Biyik hral s bratom, ktorý sa volal Omam Biyik. V bráne bol Thomas N’Kono, aj to len preto, že si miesto vyhádal.

Tak bolo: príprava na majstrovstvá, to bol jeden veľký zmätok. Reprezentácia bola rozhádaná so zväzom, vládou aj medzi sebou, odmeny meškali. Čo mohli, v príprave pokazili, čo sa dalo, to prehrali.

Trénerom bol Rus, o ktorom nikto nikdy nepočul a jeho kariérnym vrcholom bola tretia sovietska liga niekde v Uzbekistane. Valerij Niepomňaščij nehovoril po francúzsky a jeho pokyny na majstrovstvách tlmočil šofér kamerunskej ambasády v Moskve. Zbytočne – hráči si ich interpretovali veľmi voľne, ak vôbec.

Chcete Kamerun v kocke? Tu je – tréner v zúfalej snahe o záchranu povolal žolíka. Spasiteľa. Hráča, ktorý už tri roky nereprezentoval. Volal sa Roger Milla, mal 38 rokov a hral za Saint Pierroise, klub na malom francúzskom ostrove kdesi v Indickom oceáne. Ten ostrov sa volá Reunión.

Skrátka, všetko, čo sa okolo Kamerunu odohrávalo, bolo ohromne zábavné, ale nevyhnutne to spelo ku katastrofe. Navyše, hneď v prvom zápase ich čakala Arg

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História MS vo futbale

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie