Denník N

Ľudia sa tešili, ako sa im budú smiať, že prišli z džungle. Kamerunčania však v roku 1990 zmenili futbal

Hádam žiadne futbalové mužstvo v dejinách svet nemiloval tak ako Kamerun v roku 1990. Žiadne tiež tak rýchlo nezmenilo svetový futbal. Jeho príbeh je aj po takmer 30 rokoch fascinujúci.

Svet sa v roku 1990 zdal byť omnoho väčší a keď v tom roku sledoval Kamerun na majstrovstvách sveta, malo to exotický a romantický nádych. Hráči, o ktorých ste nikdy nepočuli, z miest, ktoré ani neexistovali. Africký futbal, to boli čarodejníci a hráči s obmedzenou predstavou o taktike.

Predsudky bieleho muža: štáb BBC navštívil kamerunský tím, aby natočil jeho rituály. Kamerunčania žiadne nemali, ale zatancovali. Výborne sa zabavili. Biely muž si nič nevšimol a spokojný odišiel s materiálom, ktorý potvrdil jeho presvedčenie, že Kamerunčania sa len teraz vynorili z džungle, a tak vo všeobecnosti nevedia o ničom nič.

Stačil však jediný zápas, 90 minút, a z afrického futbalu si už nikdy nikto srandu nerobil.

Zvláštne mená, neznámy tréner, zlé výsledky. Jednoducho katastrofa

Mali zvláštne mená: v obrane hral Maboang s Massingom a Tatawom, Kana Biyik hral s bratom, ktorý sa volal Omam Biyik. V bráne bol Thomas N’Kono, aj to len preto, že si miesto vyhádal.

Tak bolo: príprava na majstrovstvá, to bol jeden veľký zmätok. Reprezentácia bola rozhádaná so zväzom, vládou aj medzi sebou, odmeny meškali. Čo mohli, v príprave pokazili, čo sa dalo, to prehrali.

Trénerom bol Rus, o ktorom nikto nikdy nepočul a jeho kariérnym vrcholom bola tretia sovietska liga niekde v Uzbekistane. Valerij Niepomňaščij nehovoril po francúzsky a jeho pokyny na majstrovstvách tlmočil šofér kamerunskej ambasády v Moskve. Zbytočne – hráči si ich interpretovali veľmi voľne, ak vôbec.

Chcete Kamerun v kocke? Tu je – tréner v zúfalej snahe o záchranu povolal žolíka. Spasiteľa. Hráča, ktorý už tri roky nereprezentoval. Volal sa Roger Milla, mal 38 rokov a hral za Saint Pierroise, klub na malom francúzskom ostrove kdesi v Indickom oceáne. Ten ostrov sa volá Reunión.

Skrátka, všetko, čo sa okolo Kamerunu odohrávalo, bolo ohromne zábavné, ale nevyhnutne to spelo ku katastrofe. Navyše, hneď v prvom zápase ich čakala Arg

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Rudy je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

História MS vo futbale

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie