Denník N

Na znamienku si všímajte akúkoľvek zmenu farby, tvaru či jeho veľkosti, aj pocity svrbenia či pálenia

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

15. mája 2018 bude Európsky deň melanómu. V rámci akcie sa bude vykonávať skríning a preventívne vyšetrenia materských znamienok. Lekári radia, ako si poradiť so slnečným žiarením, a varujú pred pravidelnou návštevou solárií.

„Úplne najhoršie je – a to vám potvrdí každý pacient – čakanie na výsledky histológie,“ vraví pacientka Bianka Stuppacherová, ktorej prednedávnom diagnostikovali nádorové kožné ochorenie.

Stuppacherová pôsobí ako redaktorka v denníku Pravda a o svojom boji s ochorením hovorila na konferencii k Európskemu dňu melanómu na Slovensku.

„Keď dostanete rakovinu pľúc, každý sa vás opýta, či fajčíte. Keď som dostala melanóm, pýtali sa ma, či sa rada opaľujem. Ale ja sa neznášam vyprážať na slnku,“ vysvetľuje pacientka, že nádorové ochorenie kože nevzniká iba v prípadoch, keď sa človek nadmerne opaľuje bez ochrany proti slnečnému žiareniu.

Negatívne uzliny

Pacientke sa na krížoch vytvorila ružová vyrážka a nehojila sa. „Mala som v nej hnis, ktorý som si vytlačila,“ hovorí. Pár dní po tom, čo jej útvar vybrali, sa ozvali z histológie: „Ráno o deviatej mi zazvonil telefón, bolo to päť dní pred Vianocami. Nikdy na to nezabudnem, lebo sa mi zrútil svet.“

Pacientka išla na ďalšiu operáciu znovu a tentoraz jej vybrali aj zdravé tkanivo. „Mám 10-centimetrovú jazvu. Doktorovi som povedala: ‚Režte, koľko môžete, je to zadok, aspoň ho budem mať menší‘,“ vraví redaktorka a pousmeje sa.

Lekári si mysleli, že sa nádor šíri aj do lymfatických uzlín, preto jej vpichli rádiofarmakum, aby vybrali uzliny, ktoré sa pod gamakamerou rozsvietia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie