Denník N

Svedkovia proti Jankovskej mali tlačovku, brániť ju prišiel jej svokor

Monika Jankovská a jej svokor, ktorý ju dnes prišiel brániť na tlačovú besedu. Foto – N a Ondrej Janíček
Monika Jankovská a jej svokor, ktorý ju dnes prišiel brániť na tlačovú besedu. Foto – N a Ondrej Janíček

Muž, ktorý mal byť obeťou vydierania, za ktoré Jankovská ako sudkyňa odsúdila Ondreja Janíčka s Jozefom Strelčíkom, dnes tvrdil, že obvinenie spravil pod nátlakom polície.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) ani po niekoľkých týždňoch neodpovedala na otázky, ako naložila s podozreniami voči štátnej tajomníčke Monike Jankovskej (za Smer) a čo v tejto veci vyšetruje.

V pondelok zorganizoval tlačovú besedu Ondrej Janíček, ktorého v roku 2002 Jankovská ešte ako sudkyňa súdu v Trenčíne odsúdila za vydieranie. Prvýkrát na nej verejne vystúpil aj Tibor Jurisa, teda muž, ktorého vraj Janíček vydieral. On aj jeho obchodný partner Jozef Strelčík roky tvrdia, že ich Jankovská odsúdila na objednávku mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho. Ten chcel ovládnuť trenčiansky bar Fatima, ktorý prevádzkovali. Obaja tvrdia, že Jankovská za to zobrala úplatok tri milióny korún (stotisíc eur).

Vozili ho v aute s lopatou

Jurisa v pondelok povedal, že jeho problémy sa začali, keď mal dlh asi jeden milión korún na svojom obchodnom dome. Vtedy ho vraj navštívil člen podsvetia Zúbek, ktorého neskôr odsúdili za vraždu, a povedal mu, aby mu pomohol prevziať Fatimu, kam ho aj odviezli. Opisoval, ako mu cestou naznačovali, že ho môžu zabiť a v kufri majú lopatu.

Vo Fatime im vraj Janíček so Strelčíkom povedali, aby prišli na druhý deň, Jurisa tvrdí, že mu to zachránilo život: išiel hneď na políciu a bol okamžite zaradený do ochrany svedkov, čím sa začalo „moje peklo na tomto svete“. 

„Prišiel za mnou policajt a povedal mi, že buď podpíšeš, že Janíček so Strelčíkom sa ti vyhrážali so zbraňou v ruke, alebo si prepustený na ulicu a staraj sa o seba.“ Jurisa povedal, že sa bál o život, a tak fingovanú výpoveď podpísal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Monika Jankovská

Trenčín

Slovensko

Teraz najčítanejšie