Denník N

O výmysloch, ktoré o nás počúvajú Rusi doma

Vladimir Putin a jeho minister obrany Sergej Šojgu. Foto – TASR/AP
Vladimir Putin a jeho minister obrany Sergej Šojgu. Foto – TASR/AP

Ak sa Európa zbláznila, je zvrátená, nebezpečná a umierajúca, potom je Rusom určite lepšie pod ich skorumpovaným autoritatívnym režimom.

Autorka je komentátorkou The Washington Post
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

„V niektorých krajinách odoberajú deti rodinám, ktoré odmietnu propagovať homosexualitu. Nie, nie v Rusku – v Európe.“

Ruská televízia

Pretože sa nás priamo dotýkajú, pretože sa týkajú amerického prezidenta a pretože sa dostali do mnohých titulkov, boli stratégia a taktika dezinformácií ruskej vlády na Západe veľkou témou. Pretože je to ďaleko a deje sa to v cudzom jazyku, omnoho menej sme premýšľali o propagande ruskej vlády doma v Rusku. Lenže časom by nás to zaujímať malo – možno skôr, než si myslíme.

Transformácia ruských médií sa neudiala cez noc. V roku 2010 bol internet v Rusku pomerne pulzujúcim miestom, kde ľudia s rôznymi názormi diskutovali o rôznych témach. Nezávislé médiá mali istý vplyv a existovali výrazné nezávislé hlasy. Už vtedy sa síce objavovali negatívne príbehy o západnom svete, ale dali sa nájsť aj tie opačné. O osem rokov neskôr – po návrate Vladimira Putina do prezidentského úradu a ostrej zmene vládnej informačnej politiky – je situácia odlišná.

Nie preto, že by sa z Ruska stal Sovietsky zväz alebo totalitný štát s jedným denníkom. Rusko má množstvo rôznych zdrojov informácií: rôzne televízne stanice, mnohé s veľmi kvalitnými zábavnými programami; rad denníkov, niektoré z nich veľmi profesionálne; intelektuálne aj bulvárne časopisy a internetové stránky. Lenže dojem rôznorodosti je klamlivý. Hoci štýl majú veľmi rozdielny, drvivá väčšina médií je vo vlastníctve štátu alebo štátom vlastnených spoločností a prezentované príbehy sú často pozoruhodne podobné. V televízii, ktorá je pre väčšinu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie