Denník N

Podozrivý z bitcoinovej lúpeže, ktorý ušiel z väzenia na Islande, je rád, že sa vrátil. Je to ako hotel, hovorí

Stefánsson a zariadenie s počítačmi, ktoré údajne ukradol. Foto – TASR/AP
Stefánsson a zariadenie s počítačmi, ktoré údajne ukradol. Foto – TASR/AP

Podozrivý, ktorého vinia z Veľkej bitcoinovej lúpeže, ušiel z ostrova lietadlom, na palube ktorého bola aj premiérka.

Ak raz podľa tohto úteku nakrútia film, nebude to dráma ako Vykúpenie z väznice Shawshank. Skôr sa skončí ako svojská škandinávska komédia.

Na rozdiel od postavy bankára Andyho Dufresneho zo slávneho filmu nemusel Islanďan Sindri Thor Stefánsson roky geologickým kladivkom kopať tunel a brodiť sa vo výkaloch. On si namiesto toho jednoducho v cele cez mobil zabookoval letenku, v noci otvoril okno a vyšiel von.

Preskočil metrový plot a taxíkom sa odviezol na letisko. Kým si strážcovia stihli všimnúť, že chýba, bol už v lietadle do Švédska.

No kým v americkom filme Andy Dufresne ušiel do Mexika, kde začal nový život, Stefánssona po šiestich dňoch chytili a minulý piatok ho vrátili na Island. A on bol celkom rád. Na rozdiel od iných krajín je islandské väzenie „hotelom“, povedal pre New York Times.

Veľká bitcoinová lúpež

Island patrí medzi krajiny s najmenšou zločinnosťou na svete. Vlani na 350-tisícovom ostrove zaznamenali len štyri vraždy, a aj to bolo dvakrát toľko ako po iné roky. Vo väzení bolo podľa portálu Grapevine 137 ľudí, väčšinou za drogové delikty či spreneveru.

Preto keď začiatkom roku vyšlo najavo, že v krajine ukradli 600 vysokovýkonných počítačov určených na ťažbu bitcoinov, miestna polícia to nazvala „veľkou krádežou, akú sme predtým nevideli“. Médiá zločinu začali hovoriť „Veľká bitcoinová lúpež“ a verejnosť so záujmom sledovala pátranie polície.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie