Denník N

Fínska televízia vysielala reportáž o transportéroch. Zazneli nepotvrdené informácie o províziách pre SNS

Krajniak hovorí, že vraj provízie za nákup transportérov môžu byť až vo výške dvadsať percent. Reprofoto – YLE
Krajniak hovorí, že vraj provízie za nákup transportérov môžu byť až vo výške dvadsať percent. Reprofoto – YLE

Takmer polhodinový dokument vysvetľuje fínskym divákom, prečo sa nákup fínskych transportérov stal na Slovensku kauzou.

Fínska verejnoprávna televízia YLE odvysielala takmer polhodinovú reportáž o nákupe fínskych transportérov Patria, ktoré chcú objednať nominanti SNS za takmer 400 miliónov eur.

Reportáž je zverejnená na internetových stránkach televízie. V pondelok o ôsmej večer, v takzvanom prime time, ju odvysielali aj na prvom programe televízie v pravidelnej investigatívnej relácii MOT.

Autorom reportáže je novinár Magnus Berglund, ktorý v minulosti odhalil korupčný škandál pri nákupe fínskych vozidiel v Slovinsku.

Berglund divákom objasňuje, že nákup transportérov Patria sa momentálne stal kauzou aj na Slovensku. V reportáži cituje viacerých Slovákov – väčšinou tých, ktorí nákup kritizujú. Vystupuje v nej bezpečnostný analytik Jaroslav Naď zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI), analytik Progresívneho Slovenska Martin Dubéci, reportér Denníka N a napokon poslanec a člen parlamentného výboru pre obranu Milan Krajniak (Sme rodina).

Okrem toho sa Berglund stretol aj s človekom z kancelárie prezidenta Andreja Kisku, ktorého priamo nemenuje. Na základe toho však príde so svojím najsilnejším tvrdením. V reportáži zaznie, že ľudia z prezidentskej kancelárie majú informácie, že by sa pri nákupe mohli vyplácať provízie vo výške 30 percent, ktoré by mohli skončiť u ľudí blízkych SNS.

„Prezident Kiska, ktorý je nestranícky, prišiel k záveru, že zo 400-miliónového objemu až 30 percent lieta vo vzduchu a môže skončiť vo vreckách národnej strany,“ povie v reportáži Berglund.

Denník N po odvysielaní reportáže kontaktoval jedného z Kiskových spolupracovníkov, ktorý však takéto informácie dementoval. Podľa neho nikto z Kiskovho okolia nezverejnil informácie o províziách pre SNS, keďže k takým informáciám by sa ani nemali ako dostať.

V utorok sa k reportáži oficiálne vyjadrila aj prezidentská kancelária: „Prezident Andrej Kiska sa s fínskym novinárom nikdy nestretol, žiadne také informácie nemá. Ministrovi obrany prezident verejne a opakovane zdôraznil, aby nákup vojenskej techniky prebiehal maximálne transparentne a verejnosť poznala všetky detaily obchodu,“ uviedol Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Kiska si ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) predvolal už v novembri minulého roku a apeloval na neho, že veľké vojenské obchody musia prebiehať transparentne.

Krajniak: mám to podložené

O províziách, tentoraz na kameru, hovorí v reportáži aj poslanec zo Sme rodina Milan Krajniak. Fínskemu novinárovi povie, že má informácie o tom, že na transportéroch majú zarobiť podnikatelia blízki SNS. „Hovorí sa o provízii dvadsať percent z ceny zákazky,“ povie Krajniak.

Denník N Krajniakovi zavolal a spýtal sa ho, odkiaľ má tieto informácie. Krajniak svoje zdroje nekonkretizoval. Povedal iba to, že o províziách mu hovorili ľudia zo zbrojného biznisu.

„Bolo mi povedané, že ľudí, ktorí tieto zákazky vybavujú, zaujíma iba to, aby dostali provízie vo výške dvadsať percent. A všetko ostatné sa tomuto cieľu podriaďuje,“ hovorí Krajniak.

Denník N sa ho spýtal, či nejde o podobný „úlet“, ako predviedol Igor Matovič (OĽaNO), ktorý pred troma rokmi obvinil Roberta Fica, že má účet na Belize, ale potom to nevedel dokázať.

„Mám to z viacerých dôveryhodných zdrojov, priamo v tom zainteresovaných. Netvrdím, že z toho dostane províziu pán Danko,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie