Denník N

Tajomný odkaz TGM

Tomáš Garrigue Masaryk. Foto – TASR
Tomáš Garrigue Masaryk. Foto – TASR

Posledné slová prezidenta Masaryka sú v dokumente, ktorý zverejnia až v roku 2025. Jeho odkaz však už poznáme.

Ak sa vydáte na Bratislavský hrad pozrieť si výstavu k storočnici Československa, spoločné dielo oboch národných múzeí, zaručene neoľutujete. Pätnásť tém a dvetisíc predmetov zachytáva podoby života v rôznych obdobiach, od politiky, hospodárstva, umenia až po náboženstvo, armádu či šport. Výstava ukazuje, ako sa hrávali deti, ako fungovala doprava, ktoré legendárne produkty sa u nás vyrábali, od oranžovej plastovej Tatry až po výrobky ako ETA, JAWA či Favorit.

Hovorí o svetlých chvíľach spoločného štátu i o jeho prehrách, zobrazuje kľúčové osobnosti, dokumentuje vzájomné porozumenie, ale aj nezhody, nezabúda na národnosti, prináša príbehy pamätníkov. Na jeseň sa výstava prenesie do Prahy, kde nedávno otvorili inú pozoruhodnú expozíciu: Labyrintem dějin českých zemí. Sprístupnili na nej navonok celkom obyčajný, no v skutočnosti unikátny exponát.

Je to biela zapečatená obálka s poslednými slovami Tomáša Garrigua Masaryka. Mal by v nej byť odkaz, ktorý prvý prezident v septembri 1937, v posledných dňoch svojho života, keď sa nakrátko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie