Denník N

Trump naplnil svoje hrozby, oznámil, že USA odstupujú od jadrovej dohody s Iránom

Donald Trump. Foto – TASR/AP
Donald Trump. Foto – TASR/AP

Ide o najväčšie rozhodnutie súčasného amerického prezidenta v zahraničnej politike.

Americký prezident Donald Trump splnil svoje hrozby. V utorok oznámil, že Spojené štáty odstupujú od jadrovej dohody s Iránom, ktorou predchádzajúca americká vláda zastavila jadrový program krajiny.

Následne podpísal prezidentské memorandum, ktorým obnovil sankcie voči iránskemu režimu týkajúce sa jeho jadrového programu. Sankcie by podľa Bieleho domu mali byť namierené na finančný, chemický aj energetický sektor.

„Iránsky režim je hlavným štátnym sponzorom terorizmu,“ povedal Trump. Podľa neho ide „o katastrofálnu dohodu, pre ktorú dávajú Američania miliardy dolárov v hotovosti Iránu, vďaka ktorým režim zvýšil prostriedky na armádu o 40 percent“.

Dohoda podľa neho dovoľuje Iránu aj naďalej „obohacovať svoj urán“.

„Iránska dohoda bola lož… strašná jednostranná zmluva, ktorú nikdy nemali prijať,“ povedal Trump. Americký prezident vyhlásil, že ak by sa USA nerozhodli stiahnuť sa z nej, čoskoro by došlo k jadrovým pretekom na Blízkom východe.

„Amerika nebude rukojemníkom jadrového vydierania,“ povedal v sledovanom prejave.

Denník New York Times ešte predtým napísal, že za 15 mesiacov, čo je Trump v úrade, ide o rozhodnutie, ktoré bude mať najvýznamnejšie dôsledky pre národnú bezpečnosť. Podľa denníka ho však môže čoskoro prekonať, keď sa stretne s lídrom Severnej Kórey Kim Čong-unom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron napísal na Twitteri, že Francúzsko, Nemecko a Británia ľutujú, že USA odstupujú od dohody.

Dohodu s Iránom, ktorá sa po dvaapolročných vyjednávaniach uzavrela v roku 2015, niektorí považujú za jeden z najväčších úspechov Baracka Obamu v zahraničnej politike.

Európski spojenci ju stále podporujú. Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová v reakcii na Trumpovo rozhodnutie povedala, že dohoda podľa EÚ stále funguje a Únia ju chce udržať v platnosti

Irán krátko nato oznámil, že dohodu bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie