Denník N

Trumpovo najväčšie šialenstvo? Prečo je vystúpenie z dohody s Iránom také nebezpečné (otázky a odpovede)

Iránski poslanci pália americkú vlajku. Foto - AP
Iránski poslanci pália americkú vlajku. Foto – AP

Je jadrová dohoda s Iránom mŕtva? Prečo je najväčším porazeným EÚ a ako dlho môže Teheránu trvať vyrobenie atómovej zbrane?

Otázky a odpovede

Ceny ropy sa udržujú na štvorročnom maxime, západní spojenci USA sú zdesení a Izrael sa pripravuje na možnú odvetu z Iránu. Prečo je rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa vystúpiť z dohody s Iránom také dramatické? 

Dohoda o zastavení iránskeho jadrového programu pre obavy, že vyvíja atómovú bombu, bola výsledkom dlhoročného diplomatického úsilia. Nebola dokonalá, ale podľa jej obhajcov aspoň ako-tak udržiavala kontroverzný iránsky nukleárny program pod kontrolou. Po vystúpení USA z dohody sa Teherán nemusí cítiť povinný dohodu dodržiavať a môže znovu zapnúť centrifúgy a obohacovať urán, ako už pripustil aj umiernený iránsky prezident Hasan Rúhání. Riziko nového konfliktu je zase o niečo reálnejšie.

Hrozí nový konflikt? 

Americký prezident Trump spolu s vystúpením z dohody oznámil znovuzavedenie tých najtvrdších ekonomických sankcií proti Iránu. Práve ich zrušenie Trumpovým predchodcom Barackom Obamom bolo najväčšou motiváciou pre Teherán v ústupkoch a uzavretí dohody. Teraz tú motiváciu Teherán stráca. Americké sankcie môžu paralyzovať prístup Iránu na svetové trhy s ropou a skomplikovať jeho finančné transakcie. Výsledkom môže byť ešte agresívnejšia politika Iránu v regióne. Americký minister financií Steven Mnuchin si, naopak, myslí, že práve silné ekonomické sankcie nakoniec vrátia Iráncov k diplomatickému stolu.

Kde je Teherán najvplyvnejší na Blízkom východe?

V Sýrii, kde má svojich vojakov, a v Libanone, kde podporuje šíitské hnutie Hizballáh; v Iraku má zásadný vplyv medzi šíitskými milíciami aj politikmi; v Jemene vedie vojnu o svoj regionálny vplyv proti Saudskej Arábii.

Dá sa ešte dohoda zachrániť alebo je už mŕtva?

Tak Teherán, ako aj EÚ či Rusko, ktoré dohodu podpísali, zatiaľ vyjadrili ochotu udržať dohodu nažive. Francúzska diplomacia otvorene hovorí, že dohoda nie je mŕtva. Zadarmo to však nebude. Napríklad európskym bankám

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie