Denník N

Investigatívnu novinárku v Čiernej Hore postrelili do nohy pred domom. Bolo to mafiánske varovanie, vraví jej šéf

Ide už o druhý útok na novinárku na rovnakom mieste. Redakcia denníka Vijesti čelila za posledné roky vyše 25 útokom, tvrdí jej šéfredaktor.

Olivera Lakićová je jednou z najlepších novinárok v Čiernej Hore. Podobne ako zavraždený slovenský novinár Ján Kuciak, aj ona píše o korupcii či organizovanom zločine, čo v tejto balkánskej krajine znamená, že sa dotýka aj miest blízkych vláde.

V utorok o deviatej večer sa práve vracala domov do svojho bytu v Podgorici, keď na ňu vystrelil neznámy muž. Trafil ju do pravej nohy, prestrelil jej miesto pod kolenom, no útok prežila a je mimo ohrozenia života. Ako neskôr povedala svojmu šéfredaktorovi, ďalších dvoch ľudí videla utekať.

Titulná strana stredajšieho vydania denníku Vijesti o postrelení Olivery Lakićovej. 

Má dieru v nohe

Útoky na novinárov sú v Čiernej Hore častejšie ako u nás. Niektorých zbijú bejzbalovou pálkou, iným vybuchne auto. No strieľať na novinára je aj v tejto 700-tisícovej krajine výnimočné. Naposledy k takému útoku došlo v roku 2004, keď z auta zastrelili vplyvného šéfredaktora opozičného média Dan. Objednávateľa tejto vraždy dodnes nenašli.

„Olivera našťastie žije, nie ako váš kolega zo Slovenska,“ povedal pre Denník N šéfredaktor postrelenej novinárky z denníka Vijesti Mihajlo Jovović. „Rozdiel bol v tom, že sa niekto rozhodol, že ju strelí do nohy, a nie do hlavy,“ dodal.

Podľa neho to bolo pre Lakićovú varovanie. „Má dieru v nohe, čo si myslíte? Je to klasické varovanie v mafiánskom štýle: keď nebudeš držať hubu, nabudúce budeš mŕtva,“ povedal jej šéf Jovović.

Nejde pritom o prvý útok na túto novinárku. Podľa šéfredaktora sa jej raz vyhrážali, že niečo spravia jej deťom. Novinárka, ktorá má 47 rokov, má manžela, syna a dcéru.

K streľbe došlo pred činžiakom v Podgorici, kde novinárka býva s rodinou. Foto – tasr/ap

Zbili ju pred domom

Na rovnakom mieste ako v utorok na ňu zaútočili aj v marci 2012. Útočník ju päť či šesťkrát udrel päsťou do tváre. Lakićová na dvadsať sekúnd stratila vedomie. Neskôr útočníka zatkli a odsúdili na deväť mesiacov, no objednávateľa útoku polícia nezistila. Bitka sa týkala jej vyšetrovania

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie