Denník N

Najsilnejších politikov rozhádal Berlusconi, Taliansko smeruje k predčasným voľbám

Hnutie piatich hviezd Berlusconiho (vpravo) vo vláde nechce, líder Ligy Salvini (vľavo) sa partnerstva s jeho stranou vzdať nechce. Foto - TASR/AP
Hnutie piatich hviezd Berlusconiho (vpravo) vo vláde nechce, líder Ligy Salvini (vľavo) sa partnerstva s jeho stranou vzdať nechce. Foto – TASR/AP

Hnutie piatich hviezd a Liga chcú, aby voľby boli v júli, prezident chce čakať do konca roka.

Taliansko ani dva mesiace po voľbách nemá novú vládu. Po tom, čo skrachovalo tretie kolo rokovaní, je čoraz reálnejšie, že Taliani si hlasovanie zopakujú.

Po voľbách, ktoré boli 4. marca, sa ponúkalo viacero možností, ako by nová vláda mohla vyzerať. Medzi pravdepodobnými scenármi bol aj ten, ktorý sa napokon napĺňa – politici sa nedohodnú a nová koalícia nevznikne.

Situácia je komplikovaná: Demokratická strana, ktorá mala premiéra v poslednom volebnom období, po zlom volebnom výsledku oznámila odchod do opozície a nechce vládnuť s populistami z Hnutia piatich hviezd a Ligy.

Hnutie piatich hviezd, ktoré získalo vo voľbách najviac hlasov, síce zľavilo zo svojej pôvodnej zásady nevytvárať žiadne koalície, no nechce ísť do vlády s Berlusconim. Ten je však vo volebnej koalícii s Ligou, ktorá sa partnerstva s bývalým premiérom nechce vzdať. Aj preto zatiaľ padla možnosť, že vznikne populistická koalícia Hnutia piatich hviezd a Ligy, ktorej sa bála EÚ.

Partnerom z Únie nevyhovuje ani nestabilita, ktorá zrejme bude trvať ešte niekoľko mesiacov. Naopak, ťaží z nej Liga a jej líder Matteo Salvini.

Prekážkou je aj Berlusconi

Liga išla do volieb v koalícii s Berlusconiho stranou Forza Italia. Kontroverzný Berlusconi na seba prirodzene priťahoval veľa pozornosti a považoval sa za lídra koalície. No Salviniho strana ho napokon vo voľbách predbehla a z talianskeho europoslanca sa razom stal kandidát na premiéra.

Salvini sa však nedokázal dohodnúť s Hnutím piatich hviezd. Prekážkou je Berlusconi. Toho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matteo Salvini

Svet

Teraz najčítanejšie