Denník N

Kim prepustil Kimov. Kto sú traja Američania, ktorých KĽDR nechala ísť ako „gesto dobrej vôle“?

Kim Dong Chula zatkli v roku 2015. Foto – TASR/AP
Kim Dong Chula zatkli v roku 2015. Foto – TASR/AP

Troch Američanov kórejského pôvodu privítal na letisku o tretej ráno americký prezident Donald Trump.

Keď naposledy Severná Kórea prepustila amerického väzňa, domov ho priviezli v kóme. Študent Otto Warmbier sa už nikdy neprebral a pár dní po návrate zomrel.

Preto Bielemu domu stálo za zmienku, že Severnou Kóreou zadržaní americkí občania nastúpili v stredu do lietadla bez pomoci. Traja muži kórejského pôvodu, ktorí však majú aj americké pasy, pristáli v USA vo štvrtok o tretej hodine ráno miestneho času. Privítal ich v dobrej nálade samotný americký prezident Donald Trump.

To, že ich Severná Kórea prepustila, označil Biely dom za gesto dobrej vôle pred chystaným samitom lídrov oboch štátov. Trump, ktorý ešte minulý rok nazýval Kima „raketovým mužíčkom“, no v apríli ho už opisoval ako „čestného“, povedal, že Američania „úprimne nečakali, že mužov prepustia ešte pred stretnutím“.

Trojicu pustili na slobodu po 13-hodinovej návšteve amerického ministra zahraničia Mika Pompea v KĽDR. Severokórejské štátne noviny Rodong uverejnili na prvej strane fotografiu lídra Kim Čong-una, ako si podáva ruku s Pompeom. To je silný signál, keďže Spojené štáty sa väčšinou v KĽDR zobrazujú ako veľký až diabolský nepriateľ.

Kim prepustil Kimov

Všetci traja prepustení väzni sa volajú Kim, no nie sú si navzájom rodina (a už vôbec nie sú príbuzní s lídrom KĽDR). Pár viet povedal po výstupe z lietadla Kim Dong Chul, ktorý strávil v severokórejskom väzení najdlhší čas.

„Je to ako sen a sme veľmi, veľmi šťastní. Správali sa k nám rôzne. Čo sa týka mňa, musel som veľa pracovať. Keď som však ochorel, postarali sa o mňa,“ povedal v kórejčine 64-ročný muž.

Kim Dong Chul sa narodil v Južnej Kórei v roku 1953, keď sa končila vojna na Kórejskom polostrove. Bol pastorom a americké občianstvo získal v roku 1987, svojho času žil vo Virgínii. So ženou a s dvoma deťmi pôsobil neskôr v Číne neďaleko hraníc s KĽDR. Jeden z jeho známych o ňom povedal, že v roku 2007 tvrdil, že je misionárom, ktorý pracuje v Severnej Kórei a posiela im veci z Číny, aby pomohol miestnym ľuďom.

Severokórejské úrady boli však presvedčené, že pravda je niekde inde.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie