Denník N

Spravodlivosť je na Slovensku dielom náhody

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jaromír Čižnár sa dnes javí ako chyba v smeráckom systéme, ale čo keby bol generálnym prokurátorom Ivan Gašparovič alebo iná bábka?

V stredu sa mnohí potešili, že generálny prokurátor vyslovil veci, o ktorých už dávno čvirikajú vrabce – kde je akokoľvek poškodený a ublížený človek odkázaný na to, aby náš štát správne, presne a zavčasu uchopil jeho záležitosť, pretože štát má na spravodlivosť monopol, všade tam tento istý štát zlyháva. Na rozdiel od vrabcov ešte Čižnár pridáva aj poznatky z preštudovaných spisov a celá jeho prezentácia je takým žalostným obrazom slovenskej spravodlivosti, že literatúra obdobia realizmu oproti tomu vyzerá ako motivačná lektúra s ružovými obláčikmi na obálke.

Jeden fakt by nás však na tom nemal tešiť, ale skôr znepokojovať. Čižnár sa dnes javí ako chyba v smeráckom systéme, ktorý ho tam dosadil tak, ako ho dosadil – nedbajúc na legitímne zvoleného a nabok odsunutého Čentéša (a to nie je produkt myslenia revolučne naladeného námestia, ale konštatovanie Ústavného súdu). Je to zároveň pripomienka, ako dávno už Smer vytváral dnešný stav.

Čo keby však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie