Denník N

Prečo neverím charite výrobcov piva, ktorou akože darujú vodu do suchých krajín

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na výrobu jedného litra piva potrebujete 286 litrov vody. Pri víne je to až 872 litrov.

Na výrobu jedného litra piva sa spotrebuje 286 litrov vody. Podľa OSN človek potrebuje minimálne 50 litrov vody na deň, aby mal dostatok tekutín, mohol pripraviť nejaké jedlo a vykonal základnú hygienu. Hrozivým faktom je, že 1,9 miliardy ľudí žije v oblastiach, kde týchto 50 litrov vody na deň nie je ani náhodou zaručených a 2,1 miliardy ľudí nemá prístup k bezpečnej dodávke pitnej vody.

Keď dám do pomeru tieto dve čísla, nachádzam novú perspektívu konzumácie alkoholu. Jedno pivo znamená šesť dní vody pre niekoho žijúceho v oblasti, kde voda nie je niečo, čím sa bez mihnutia oka plytvá. Predstavu dvoch ľudí sediacich pri bare, každý so svojím pollitrom, mi prebíja obraz šiestich ľudí, každý s 50-litrovou kanistrou, ktorí sa práve preniesli ďalším dňom a iba sa modlia za to, aby už konečne napršalo.

A prečo zostávať iba pri pive? Na výrobu 1 litra vína sa spotrebuje ešte viac vody, a to 872 litrov. To je buď jedno večerné posedenie vo dvoch v nejakej príjemnej reštaurácii, alebo množstvo vody pre štyri štvorčlenné rodiny na jeden deň.

Meniace sa klimatické podmienky priam volajú po tom, aby sme sa pobavili, čo sa to deje pri výrobe alkoholu a aký to má vlastne následok.

Trpká chuť

Prípadov je mnoho. Od Mexika cez Kaliforniu po Južnú Afriku. Multimiliardové nadnárodné spoločnosti produkujúce alkohol majú svoje výrobne na miestach, kde vysychajú potrubia privádzajúce vodu bežným občanom.

V Mexickom Mexikali prúdi voda do pivovaru najväčšieho producenta piva ABInBev a pivo sa

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Kiksun@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Komentáre

Teraz najčítanejšie