Denník N

Globsec bude tento rok viac o nových trendoch, o svojich postojoch k zahraničiu prehovorí aj Pellegrini

Od 17. do 19. mája bude v Bratislave bezpečnostná konferencia Globsec. Bude sa venovať aj vplyvu nových technológií na politiku.

Stredná a východná Európa sú geopoliticky najzraniteľnejšie od roku 1989, Západ čelí širšiemu spektru protivníkov ako v minulosti, rastie počet kybernetických útokov a technológie sú čoraz častejšie využívané na politické ciele. To sú štyri zo siedmich trendov, ktoré v rámci svojej správy Megatrends 2018 týždeň pred konferenciou Globsec predstavil Globsec Policy Institute.

Think tank tak dáva najavo, že medzinárodnú bezpečnosť dnes viac ako v minulosti ovplyvňujú udalosti aj aktéri mimo politiky. Hoci konanie politikov je stále kľúčové pre to, ako sa vyvíja dianie vo svete, veľký vplyv naň majú aj veľké technologické firmy a neštátni aktéri – či už ide o teroristické organizácie, alebo hakerov.

Nové témy a trendy

Konferencia Globsec, ktorá bude v Bratislave od 17. do 19. mája, sa v tomto uberá smerom, ktorý pripomína najznámejšiu konferenciu tohto typu v Davose. Svetové ekonomické fórum každý rok zverejňuje správu o globálnych rizikách a mnoho ďalších sektorových správ. Na fóre sa hovorí o širokom okruhu tém a navštevujú ho osobnosti a lídri z celého sveta.

Aj na Globsecu bude tento rok viac tém, ktoré nie sú na prvý pohľad politické, no politiku ovplyvňujú. Diskutovať sa tak bude aj o umelej inteligencii, technológii blockchain alebo kryptomenách. K debate viac ako v minulosti aj vďaka spomínanej správe o aktuálnych trendoch prispeje samotná organizácia a jej think tank.

Prezident Globsecu Róbert Vass hovorí, že tak chcú na konferenciu priniesť viac vlastného obsahu.

„Nejde už len o výmenu názorov účastníkov, ktorí prídu zvonku, viac do toho prostredníctvom svojho inštitútu vstupuje aj samotný Globsec,“ povedal Vass na brífingu pre médiá.

Okrem nových tém by sa počas trojdňovej konferencie malo hovoriť aj o budúcnosti Európskej únie a viacrýchlostnej integrácii, vzťahoch s Ruskom, boji proti terorizmu a globalizácii.

Dôležité prejavy

Na konferenciu prídu aj český premiér Andrej Babiš a slovenský predseda vlády Peter Pellegrini. Ten by po necelých dvoch mesiacoch vo funkcii mal vystúpiť s dôležitým prejavom o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Globsec

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie