Denník N

Múzeum dizajnu: Na úspech stačili dobrý dizajn a nadšenie

Svietnik, Andrea Pinková – Rolková, antikoro, 1999 – 2002. Foto – Adam Šakový
Svietnik, Andrea Pinková – Rolková, antikoro, 1999 – 2002. Foto – Adam Šakový

Podnikatelia, ktorí sa nebáli nových materiálov ani nových dizajnérov, vybudovali firmu, ktorá je jediným pokračovateľom známej tradície Sándrik Dolné Hámre

Kovové svietniky navrhla pre firmu AMI design väčšinou dizajnérka Andrea Pinková – Rolková v rokoch1999 – 2002. Ich dizajn je jednoduchý, ale čo ich robí ušľachtilými, je materiál – antikoro.

Na Slovensku nie je veľa firiem, ktoré by sa vo svojom výrobnom programe venovali práve tomuto materiálu. Kremnická firma AMI Inox Design vznikla v roku 1991. Podobne ako mnoho iných malých – garážových firiem v tých časoch mala základ v remesle či v iných zručnostiach svojich zakladateľov.

V 90. rokoch sa firma stala jediným pokračovateľom známej tradície Sándrik Dolné Hámre z neďalekej Hodrušskej doliny, ktorá sa preslávila hlavne výrobou kovových príborov, ale po vyše sto rokoch ukončila svoju činnosť.

Svietnik, Andrea Pinková – Rolková, antikoro, 1999 – 2002. Foto – Adam Šakový

Antikoro

Dvaja umeleckí kováči a zámočník využili záujem architektov o antikoro a začali sa venovať výrobe stavebných prvkov pre exteriér aj interiér. Z malej dielne v krátkom čase zakotvili vo vlastnej výrobnej hale na okraji Kremnice.

Premeny firmy súviseli s problémami, ktoré sprevádzali zrejme všetkých podnikateľov začínajúcich takmer z ničoho, alebo len z entuziazmu. Ami tiež, ako aj iné firmy, zmenila v priebehu svojej existencie vlastníkov. Jej tradíciu ďalej rozvíja už len jeden zo zakladateľov Ivan Petráš a firma aj zmenila názov (2007) na Ami Design. Práve jej súčasný majiteľ Ivan Petráš daroval Slovenskému múzeu dizajnu niekoľko produktov od rôznych dizajnérov, ktorí pre firmu pracovali.

V Ami sa uskutočnil zaujímavý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie