Denník N

Hokejisti porazili aj Francúzov, na postup potrebujeme prekvapiť Švédov alebo Rusov

Foto – TASR
Foto – TASR

Dva góly Slovenska strelili hráči z Popradu – Dávid Bondra a Dávid Buc, tretí pridal do prázdnej brány Michal Čajkovský.

Slovenskí hokejisti vyhrali vo štvrtom zápase hokejových MS nad Francúzskom 3:1 a v priebežnej tabuľke A-skupiny im patrí štvrtá priečka.

Dva góly Slovenska strelili hráči z Popradu Dávid Bondra a Dávid Buc, tretí pridal do prázdnej brány Michal Čajkovský.

Zverencov trénera Craiga Ramsayho čakajú v základnej skupine ešte zápasy proti Švédsku (sobota 12.15), Rusku (pondelok 16.15) a Bielorusku (utorok 16.15).

Vývoj v A-skupine ukazuje, že ak aj Slováci vyhrajú posledný zápas proti Bielorusku, ktoré doteraz nezískalo ani bod, zrejme im to na postup do štvrťfinále stačiť nebude. Potrebujeme preto bodovať aj proti favorizovanému Švédsku alebo Rusku.

Aktuálna tabuľka A-skupiny

A-skupina (Kodaň):

Slovensko – Francúzsko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Góly: 6. Bondra (Buc, Svitana), 23. Buc (Svitana, Bondra), 60. Čajkovský (Buc) – 34. Claireaux (Perret, Janil)

hlasy po zápase /zdroj: RTVS/:

Craig Ramsay, tréner SR: „Bol to ťažký zápas. Hrali sme veľmi dobre, až pokým sme Francúzom nenechali jednu šancu po buly a hneď dali z toho kontaktný gól. Bol to náročný zápas pre brankára, nešlo na neho veľa striel, čo je pre brankára vždy ťažké. Celkovo sme odohrali veľmi kvalitný duel.“

Dávid Buc, útočník SR: „Tridsaťpäť minút sme hrali slušný hokej, viedli sme 2:0. Inkasovaný gól nás pribrzdil a najmä v tretej tretine sme sa už sústredili viac na bránenie, prakticky až do poslednej minúty. Na takomto turnaji už nie je slabý súper, ale dnes nám to vyšlo a toto víťazstvo je vzpruhou do ďalších zápasov.“

Marek Čiliak, brankár SR: „Je to ťažšie, keď ide na mňa menej striel. Nemám to rád, ale snažil som sa sústrediť. Viróza už prešla, trošku mi vyskočila teplota, ale už sa cítim dobre. Sme radi, že sme zdolali Francúzsko aj Rakúsko, pretože to nám dáva nádej postúpiť. Pri záverečnej power play súpera sme vedeli ako máme hrať. Nebláznili sme a nakoniec sme to zvládli.“

Michal Čajkovský, obranca SR: „Záver bol ťažký, ale nakoniec nám to vyšlo. Pri mojom góle mi Dávid Buc krásne prihral a ja som trafil prázdnu bránku. Víťazstvá nás určite povzbudia a pred zápasom so silnými súpermi budeme pokojnejší. Švédi sú veľmi technickí a výborní korčuliari, ale nesmieme sa ich báť a musíme hrať zodpovedne.“

Ladislav Nagy, útočník SR: „Mohli sme vyhrať aj vyšším rozdielom. V prvej tretine sme mali veľa šancí, no nejako nám to tam nepadá. Určite sme mohli rozhodnúť aj skôr. Musíme sa tlačiť viac do bránky, potom budeme dávať viac gólov. Päťdesiat minút sme hrali dobrý hokej, posledných desať nás zatlačili a trochu sme si to skomplikovali. Presilovky musíme viac trénovať, je to v nich veľmi zlé, katastrofa. Musíme to v nich zjednodušiť a presnejšie si prihrávať.“

Priebeh zápasu

Duel nemal v úvode príliš vysoké tempo a hralo sa v strednom pásme. Aktivita bola viac na strane Slovenska a s ňou prišli aj šance. Prvú vážnejšiu mal kapitán Sekera, ktorý si nakorčuľoval až pred bránku a skúsil prekvapiť Hardyho z uhla.

Vo 4. minúte sa pridal Krištof a krátko po ňom mal dve možnosti aj Bakoš, ale ani jedna neprešla do siete. Na druhej strane pohrozil zblízka Treille, no Čiliakovi problémy nenarobil.

V 6. minúte vyšiel brejk tretej formácii, Svitana poslal do prečíslenia dvoch na jedného, Buca s Bondrom, a druhý menovaný nezaváhal – 1:0.

V 11. minúte hľadal Nagy pred bránkou Jurča, ale ten sa už k zakončeniu nedostal. V zostávajúcom priebehu prvej tretiny mali puk na hokejkách už len slovenskí hokejisti vďaka dvom presilovkám.

Prvej dvoj- a druhej štvorminútovej po faule na Jurča, ktorý sa prekľučkoval až pred Hardyho. Zahrali ich však veľmi pasívne a nevytvorili si žiadne poriadne šance. Pri prvej navyše takmer inkasovali.

Vynahradili si to v úvode druhej tretiny, opäť sa presadila tretia formácia. Svitana vypálil prudkú strelu, Hardy ju len vyrazil pred seba a tam čakal pripravený Buc – 2:0.

V 25. minúte išiel na trestnú Haščák za zbytočný faul, keď súperovi zahodil hokejku a Francúzi na dve minúty zavreli Slovákov v obrannom pásme. Vďaka obetavosti hráčov a dobrým zákrokom Čiliaka však z presilovky gól nevyťažili.

Ďalšie minúty veľa vzruchu nepriniesli, aktívnejší boli stále slovenskí hráči, no chýbali im šance. V 33. minúte stratil puk Jánošík a Texier po dlhom čase zamestnal Čiliaka. Slovenský brankár si s jeho štipľavou strelou ešte poradil, no o minútu neskôr už inkasoval.

Perret prihral medzi kruhy Claireauxovi a ten znížil na 1:2. Tento stav vydržal aj po ďalšej slovenskej presilovke v závere druhého dejstva.

V 44. minúte bol dvakrát blízko ku gólu Nagy, najprv tečoval tesne pred Hardym nahodený puk, vzápätí obkorčuľoval bránku a takmer francúzskeho brankára prekvapil pri druhej žŕdke. Ten sa však stihol presunúť.

Francúzi postupne stupňovali tlak a v záverečnej desaťminútovke boli niekoľkokrát blízko gólu. V 52. minúte sa po chybe slovenskej obrany ocitol s pukom pred bránkou Douay, ale Čiliak výborne zasiahol. Vzápätí zachránil spoluhráčov aj pri šanci Recha.

V 59. minúte predviedol krásne sólo Ladislav Nagy a dostal puk do siete. Francúzi však reklamovali ofsajd a videorozhodca im dal za pravdu. V závere strelil gól do prázdnej bránky Čajkovský a slovenskí hokejisti si do tabuľky A-skupiny pripísali tri body.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie