Denník N

Pavúka naučili skákať. Vedci skúmali, ako pri skokoch hýbe nohami

Pavúk poslúžil na výskum mechaniky skokov. Foto – Scientific Reports
Pavúk poslúžil na výskum mechaniky skokov. Foto – Scientific Reports

Nejde o žiadne cirkusové predstavenie, výskum pomôže pri vývoji novej generácie robotov.

Inšpiráciu v prírode nachádzajú umelci, spisovatelia, vedci, či inžinieri pri vývoji nových technológií. O napodobňovaní živých systémov preto existuje aj celý vedný odbor s názvom biomimetika alebo biomimikry.

Medzi veľmi časté objekty inšpirácie patrí hmyz. Rôzne časti hmyzieho tela a mechanika jeho fungovania poslúžili ako predloha vývoja lepších displejov, na vylepšenie efektivity solárnych článkov, či zlepšenie vetrania vo výškových budovách.

Inšpiráciu v hmyze hľadá aj robotika. Najnovšie sa vedci rozhodli vytrénovať pavúka druhu Phidippus regius skákať na povel do výšky alebo dĺžky. Chceli preskúmať funkcie jeho nôh počas rôznych druhov skokov.

Ťažko na cvičisku

Pre výskum si skupina anglických vedcov najprv kúpila štyri samice pavúkov v lokálnom zverimexe v Manchestri. Každú z nich kŕmili tradičným spôsobom, jedným cvrčkom raz do týždňa.

Pre samotný výskum predstavovalo takéto kŕmenie určitý problém. Na tréning skokov totiž nemohli bádatelia použiť návnadu ako motiváciu, pavúky by totiž skákali iba jediný raz za týždeň, čím by sa trvanie výskumu významne predĺžilo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie