Denník N

Pellegrini splní Ficov sľub, po troch rokoch pošle na internáty 20 miliónov eur

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Väčšinu peňazí dostanú na opravu študentského bývania univerzity v Bratislave, kde nemôžu čerpať eurofondy, dohodli sa na tom samotné školy.

Ešte pred voľbami prišiel vtedajší premiér Robert Fico (Smer) s veľkou tabuľou, na ktorej boli plánované sociálne opatrenia. Bolo medzi nimi aj 50 miliónov eur na rekonštrukciu vysokoškolských internátov.

Prešli tri roky a nový premiér Peter Pellegrini (Smer) hovorí, že to už naozaj Smer urobí.

V týchto dňoch a týždňoch by na účty univerzít malo prísť 20 miliónov eur, ktoré by mali do konca roka vyčerpať na rekonštrukcie internátov, časť by mala ísť aj na nákup nábytku. Pellegrini to oznámil po stretnutí s rektormi vysokých škôl.

Smer pôvodne sľuboval 50 miliónov eur. Hovorí, že zvyšnú sumu 30 miliónov by mal univerzitám poslať ďalší rok, lebo by celú sumu naraz nestihli vyčerpať.

„Som rád, že džentlmenské dohody platia,“ povedal šéf rektorskej konferencie Rudolf Kropil. Naše školy sú podľa neho dobré a potrebujú peniaze na to, aby sa zrekonštruovali.

„Kým všetko urobíme, obstaráme, bude už september, október,“ povedal rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta. Priznal, že teraz by viac peňazí minúť nevedeli. 

Aj lepšie internáty by mali podľa premiéra prispieť k tomu, že pôjde menej mladých ľudí študovať na zahraničné školy. Slovensko má jeden z najväčších odlivov mozgov – veľké množstvo absolventov stredných škôl odchádza na zahraničné vysoké školy, najmä do Česka.

Lubyová: Bolo to politické gesto

Peniaze na internáty dostane 20 univerzít – 51 percent z celkovej sumy dostanú školy v Bratislave.  Dohodli sa na tom samotné univerzity.

Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) hovorí, že ide o politické gesto. Časť internátov je podľa nej zastaraná a treba ju obnoviť.

A prečo trvalo tak dlho, kým vláda sľub Smeru splnila?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie