Denník N

Trump ukázal, že iránski jastrabi mali pravdu

Donald Trump oznamuje odstúpenie od jadrovej dohody s Iránom. Foto – TASR/AP
Donald Trump oznamuje odstúpenie od jadrovej dohody s Iránom. Foto – TASR/AP

Ak v pozadí Trumpovho rozhodnutia existuje nejaká stratégia, je to pravdepodobne snaha o zmenu režimu v Teheráne.

Autor je americký analytik
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Pred dvomi rokmi povedal Jeb Bush, že Donald Trump by bol chaotický prezident. A tento týždeň sa ukázalo, že sa nemýlil. Americký prezident sa rozhodol ignorovať takmer celý svet vrátane najbližších európskych spojencov a zvýšil napätie v už tak najnestabilnejšej časti planéty, na Blízkom východe.

Snaha o zmenu režimu

Je ťažké porozumieť logike Trumpovho rozhodnutia odstúpiť od jadrovej dohody s Iránom. Ak je Irán skutočne taký nebezpečný a zločinný hráč, ako hovorí, tak je úplne najlepším riešením, aby jeho jadrový program zostal zmrazený a aby ho bolo možné monitorovať 24 hodín denne, sedem dní v týždni.

Šanca prinútiť Teherán, aby súhlasil s ešte prísnejšími podmienkami, sa blíži nule. Ak by sa podmienky dohody s Iránom uplatnili na Severnú Kóreu, vyžadovalo by si to, aby Kim Čong-un zničil svoje jadrové zbrane, teda výsledok desaťročia trvajúcej snahy, a aby súhlasil s prísnymi inšpekciami a zahraničným dohľadom v takej uzavretej krajine, že je dodnes známa ako Pustovnícke kráľovstvo.

Ak v pozadí Trumpovho rozhodnutia existuje nejaká stratégia, je to pravdepodobne snaha o zmenu režimu v Teheráne. Prezidentovi najbližší poradcovia už dlho preferujú zmenu režimu a tvrdia, že najlepší prístup k Iránu je kombinácia sankcií, podpory opozičných skupín a vojenskej intervencie.

Nový americký minister zahraničia Mike Pompeo ešte ako kongresman kritizoval Obamovu vládu za to, že rokovala s Teheránom, a navrhoval, aby USA radšej zhodili na Irán dvetisíc bômb.

Nový poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton tlačil na zmenu režimu ešte viac a prihováral sa za oveľa väčšiu podporu militantnej opozičnej skupiny MEK s pestrou minulosťou, ale s malou podporou v samotnom Iráne.

Tak Bolton, ako aj Trumpov advokát Rudi Giuliani si nechali zaplatiť za prejavy pre MEK a minulý rok Bolton v Paríži deklaroval, že by sa Spojené štáty mali snažiť o zmenu režimu v Iráne tak silno, aby Islamská republika už neoslávila svoje 40. narodeniny, ktoré pripadajú na budúci rok.

Takže traja z prezidentových najbližších poradcov majú v súčasnosti také extrémne názory na Irán, že je ťažké predstaviť si, že s nimi okrem Saudskoarabov a Izraelčanov súhlasí ešte niekto iný.

Nekončí sa to dobre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie