Denník N

Podpredseda Smeru Blanár zázračne zbohatol. Kúpil zem za desaťtisíce, predá ju aj za milión

Podpredseda Smeru Juraj Blanár. Foto N - Tomáš Benedikovič
Podpredseda Smeru Juraj Blanár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý žilinský župan mlčí o cene, za ktorú kúpil pozemky pri Bratislave pre 25 rodinných domov. Sám však nechtiac ukázal, že to bolo veľmi lacno.

Hoci je viac ako 15 rokov iba v štátnych službách a na prvý pohľad tak nepôsobí, podpredseda Smeru Juraj Blanár je bohatý človek. V majetkovom priznaní uvádza dom, záhradu a pôdu v rodnej Žiline, drevenicu v Terchovej či dve autá.

Skutočným Blanárovým bohatstvom sú však jeho pozemky neďaleko Bratislavy. Kúpil ich ako ornú pôdu od kontroverzného podnikateľa, ale namiesto ornej pôdy na nich bude ulica plná domov.

Bývalý žilinský župan Blanár, ktorý bol pred vstupom do parlamentu v roku 2002 marketingovým šéfom vo Váhostave Juraja Širokého, sa tak môže veľmi rýchlo stať jedným z najbohatších ľudí vo vedení strany.

Piata ulica

Na kraji Bernolákova hneď pri železničnej trati už viac ako dva roky vzniká menšia štvrť rodinných domov. Miestni jej hovoria Poľná – podľa ulice, ktorá k nej vedie.

Na prvý pohľad sa nelíši od desiatok podobných developerských projektov neďaleko Bratislavy. Je na rovine, pozemky sú pomerne malé a stoja na nich nové bungalovy. Do centra hlavného mesta je odtiaľ v slabej premávke polhodina autom. V špičke to trvá aj hodinu. Výhodou štvrte Poľná je blízkosť železničnej stanice, čo cestu do Bratislavy výrazne zjednodušuje.

Blanárove pozemky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štvrť Poľná má dnes štyri ulice. Už na prvý pohľad je však jasné, že k nim pribudne piata. Svedčí o tom vybudovaná odbočka, ktorá smeruje do poľa, pouličná lampa pri nájazde aj elektrická skriňa na jej okraji.

„Má tam byť piata ulica. Hovorili mi to na miestnom úrade už pred dvoma rokmi. Ale neviem, komu tie pozemky patria,“ hovorí mladá mamička, ktorá tlačí kočík po ulici číslo tri, medzičasom nazvanej Narcisová.

Pozemky na jednej strane predpokladanej piatej ulice vlastní žilinský podnikateľ v oblasti realít Stanislav Haviar a na druhej podpredseda Smeru Blanár s manželkou Vierou. Podľa listu vlastníctva k nim prišiel prostredníctvom „zmluvy o prevode vlastníctva nehnuteľností“ z 24. júla 2013.

Pozemky majú momentálne 14 003 štvorcových metrov a list vlastníctva ich uvádza ako ornú pôdu a ostatné plochy. Blanár už v decembri 2013 previedol zhruba 2 800 štvorcov za symbolické dve eurá na obec, aby mohla postaviť ulicu číslo päť.

Reštitučný developer

Na katastri sa dá zistiť aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie