Denník N

Volajú ho DoctorX, na darknete radí, ako bezpečne brať drogy

Fernando Caudevilla. Foto – archív F. C.
Fernando Caudevilla. Foto – archív F. C.

Lekár zo Španielska sa stal známym, keď vo svojom voľnom čase začal radiť a pomáhať na drogovom trhovisku Silk Road. V rozhovore vysvetľuje, aké sú riziká nákupu drog online, prečo nemá zmysel kryptotrhy zakazovať, prečo v Rusku nemajú dostupný metadon a ako by mala vyzerať rozumná drogová politika.

Drogy sú dnes šokujúco dostupné cez internet. Stačí sa cez špeciálny softvér pripojiť na deep web, teda v bežnom prehliadači neviditeľnú časť siete, a navštíviť trhoviská, kde sa platí v bitcoinoch či nejakej inej kryptomene. Keď v roku 2013 zatvorili najznámejšie a najväčšie drogové online trhovisko Silk Road, na diskusných fórach tam pôsobil DoctorX. Dobrovoľník radil ľuďom o rizikách brania drog a ctil pritom zásady minimalizácie ujmy (harm reduction): neodsudzovať, nemoralizovať, ale pomáhať a radiť, aby si neublížili.

DoctorX je Španiel FERNANDO CAUDEVILLA. Je lekárom a odborníkom na drogové závislosti. Pracuje vo verejnom centre primárnej zdravotnej starostlivosti v Madride, zaoberá sa zmierňovaním rizika pri rekreačnom užívaní drog, terapeutickým využitím marihuany a novými psychoaktívnymi látkami. Na Slovensko tento týždeň príde na pozvanie Slovenskej psychedelickej spoločnosti, ktorá organizuje konferenciu Lekcie zo psychedelík v bratislavskej Novej Cvernovke.

Čo je bezpečnejšie? Nakupovať drogy online alebo na ulici?

Odborníci o tom veľa diskutujú. Je pravda, že kryptotrhy minimalizujú priamy kontakt užívateľov s predajcami, čo znamená prevenciu pred zločinom a násilím okolo narkotík.

Online trhy sú navyše vysoko konkurenčné prostredie. Všeobecne platí, že látky sú tam čistejšie aj lacnejšie ako na ulici. Na druhej strane umožňujú lacný a efektívny prístup k návykovým a nebezpečným látkam každému, kto má záujem. A to nie je úplne dobre.

Aké drogy ľudia najviac kupujú cez internet?

Odhliadnuc od regionálnych odlišností, 70 percent tržieb na skúmaných trhoch podľa čerstvých štúdii tvorí marihuana, stimulanty a extáza.

Kto si ich tam kupuje?

Väčšinou rekreační užívatelia, ale nielen tí. Sortiment je široký. Viem o prípadoch problémových užívateľov heroínu, ktorým ich dávka, namiesto toho, aby si ju museli kupovať kdesi v miestnom gete, chodila pohodlne každý týždeň do poštovej schránky.

Povedali ste, že „webový trh s drogami je dôveryhodnejší ako množstvo politikov a podnikateľov z Wall Street“. Čo ste tým mysleli?

Jednou z pozoruhodných vlastností trhoviska Silk Road, ktoré prevzali všetky ostatné kryptotrhy, je, že tento systém funguje na dôvere. Bežne sa predpokladá, že tí, ktorí drogy kupujú, aj tí, ktorí ich predávajú, musia byť nedôveryhodní podvodníci. Kryptotrhy dokazujú, že to tak nie je. Užívateľ dôveruje obchodníkovi, že tovar doručí. Predajca verí kupujúcemu, že mu zaplatí.

Mnoho trhovísk používa nejaký typ „podmienečnej zmluvy“, keď peniaze ukladá do depozitu, odkiaľ ich uvoľňuje obchodníkovi až po tom, čo kupujúci potvrdí, že tovar dorazil. Funguje to výborne, práve preto sú kryptotrhy také úspešné.

Nikto sa tam nepokúša zákazníkov oklamať?

Podvody na deep webe sa,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie