Denník N

Svet okolo nás je čoraz pestrejší. Ako naučiť deti, aby boli tolerantné k inakosti

Foto - Flickr.com
Foto – Flickr.com

Keď jej malý syn začal doma rozprávať rasistické reči, ozvala sa škole aj rodičom jeho spolužiakov a synovi vysvetlila rasizmus tak, že sa rozplakal.

„Keď prišiel môj prvák domov s vetou, že Cigáni smrdia, kradnú a mali by sme ich vyhnať zo Slovenska, zatmelo sa mi pred očami. Tuším ešte viac, ako keď si z ihriska domov doniesol rôzne vulgarizmy, čo započul od starších detí,“ hovorí mama sedemročného chlapca z jednej z bratislavských škôl.

„Bolo to pre mňa o to horšie, že jeden z mojich starých otcov bol židovského pôvodu a mnoho príbuzných mu zahynulo počas holokaustu a na takéto reči som bola vždy citlivá,“ vysvetľuje. Keď sa chlapca opýtala, kde niečo také počul, povedal jej, že to hovoria jeho spolužiaci.

„On asi ani poriadne nevedel, čo hovorí. Keď som mu vysvetlila, prečo takto nemôže rozprávať, že všetci ľudia sú si rovní a nie všetky deti majú také šťastie a dobrý život ako on a jeho spolužiaci, rozplakal sa. Samozrejme som o tom volala triednej učiteľke, ale keď som napísala upozorňujúci e-mail rodičom, že deti sa takto medzi sebou rozprávajú a nie je to v poriadku, boli takí, čo povedali, že veď čo, aj tak je to pravda. A boli aj takí, čo sa vyjadrili, že môžeme byť radi, že nie sme ako na východnom Slovensku, kde sú Rómov plné triedy. Boli to rodičia tých detí, od ktorých môj syn pochytil tie reči. Spomenula som si na to, ako som niekde čítala, že deti sa nerodia s nenávisťou, ale niektoré sú k nej vedené.“

Začnime u seba

Sociálna psychologička z Harvardskej univerzity Mahzarin Banajiová tvrdí, že hoci rasizmus nie je vrodený, už trojročné deti sú náchylné na rasistické správanie sa, ak sú mu niekoľko dní vystavené.

„Deti si vytvárajú predsudky skoro a rýchlo preberajú podnety od dospelých, ako aj od svojich rovesníkov. Deti môžu byť s predsudkami konfrontované doma i v škole. Tieto naučené, získané predsudky majú zásadný vplyv na to,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rodina a vzťahy, Veda

Teraz najčítanejšie