Denník N

SNS vyzýva Most, aby vymenil štátneho tajomníka na obrane. Bugár sa kvôli nemu chce stretnúť s Dankom

Róbert Ondrejcsák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Róbert Ondrejcsák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Národniari nie sú spokojní s Róbertom Ondrejcsákom, ktorý je nominantom Mosta-Híd.

Slovenská národná strana žiada Most-Híd, aby vymenil svojho nominanta na ministerstve obrany Róberta Ondrejcsáka. V sobotu to oznámila prostredníctvom tlačovej správy, ktorú rozposlala médiám.

„Pravdou je, že nemá elementárne znalosti,“ píše vo výzve národniarov ich podpredseda Anton Hrnko. Dodáva, že „arogancia štátneho tajomníka presiahla hranicu únosnosti“.

Ondrejcsák v roku 2001 začínal na ministerstve ako analytik oddelenia pre NATO, neskôr riadil Inštitút bezpečnostných a obranných štúdií na ministerstve obrany aj mimovládne Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA). Za vlády Ivety Radičovej bol štátnym tajomníkom na ministerstve obrany, ktoré viedol Ľubomír Galko.

Hrnko na Ondrejcsáka útočí aj výzvou, aby zverejnil „priame aj nepriame príjmy za prednášky a publikačnú činnosť od zbrojárskych lobistov“. Obviňuje ho aj z toho, že si svoj dom nemohol dovoliť za oficiálny príjem.

Štátny tajomník Róbert Ondrejcsák v minulosti viackrát kritizoval SNS a sťažoval sa na to, že nemá dostatok informácií o vojenských nákupoch, hoci o ne žiadal. V rozhovore pre Denník N ešte v novembri 2017 povedal, že nákup transportérov podľa neho neprebiehal transparentne.

„Nielen ja, i riaditeľ mojej kancelárie na moju žiadosť žiadal, aby sme materiál mohli vidieť. Bolo mi povedané, že nákup transportérov nie je moja agenda,“ vravel vtedy Ondrejcsák. Vedenie rezortu kritizoval aj za to, že posunulo rozhodnutie o tom, akými lietadlami nahradíme ruské stroje MiG-29.

SNS v správe píše, že Ondrejcsák rád komunikuje so zbrojárskymi firmami, a preto informácie nemá.

„Zasa niekomu vadí, že SNS rastie. Keď to počúvame z opozičných radov, určite sa nám to nepáči, ale chápeme to, najmä keď opozícia si dala za cieľ deštruovať pozitívnu prácu vládnej koalície, lebo iné ponúknuť nevie. Keď to však robia niektorí príslušníci a nominanti koalície, je to na pováženie, či vôbec majú záujem o pokračovanie spoločnej vlády a neuprednostňujú svoje ego na úkor koalície,“ uviedol Hrnko v tlačovej správe.

Čo urobí vládna SNS, ak jej Most-Híd nevyhovie, už podľa Hrnka vedia, ale zatiaľ to nechcú prezradiť.

„To si musí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie