Denník N

Malo to vyzerať ako nehoda, no pomýlili si bicykle. Dvoch európskych cyklistov brutálne zabili v Mexiku

Holger Hagenbusch a Krzysztof Chmielewski. Foto – Facebook
Holger Hagenbusch a Krzysztof Chmielewski. Foto – Facebook

Prvé závery vyšetrovania, že išlo o nehodu, sú nepravdepodobné. Poľského cyklistu našli bez hlavy a jednej nohy.

Obaja mali rovnakú motiváciu – cestovať po svete na bicykli. Jeden začal v Poľsku, druhý v Nemecku. Krzysztof Chmielewski mal 37 rokov a za sebou už 51 krajín, ktoré na dvoch kolesách navštívil za tri roky.

Holger Hagenbusch sa ponáhľal menej. Mal 43 rokov, za štyri roky prebicykloval 34 štátov a o svojich skúsenostiach stíhal ešte písať blog.

Chmielewski vlani prešiel Kanadu aj USA, potom sa pustil na juh po cestách Mexika. Plánoval pokračovať ďalej do Južnej Ameriky smerom na Argentínu, keď ho zastavili a pravdepodobne zabili podobne ako Hagenbuscha.

Dvojica síce spolu necestovala, ich trasy sa však stretli v mexickom štáte Chiapas pri hraniciach s Guatemalou. Spolu plánovali navštíviť staroveké mayské zrúcaniny Palenque vzdialené asi 200 kilometrov.

Vlani pri mayských zrúcaninách unieslo sedem útočníkov autobus s nemeckými turistami. Zamaskovaní muži sa im s nožmi a so zbraňami vyhrážali a skupine dovolenkárov zobrali peniaze, šperky a iné cennosti. Podľa mexických úradov sa pri útoku nezranila ani jedna osoba.

Práve na toto miesto zapísané na zozname UNESCO mierila aj dvojica cyklistov, keď ich na ceste pravdepodobne prepadli, okradli a zabili.

Nehoda alebo prepadnutie

Miestne úrady spočiatku tvrdili, že cyklisti zomreli po páde z bicykla. Ich príbuzní rovnako ako priatelia to však spochybnili a vyzvali mexické úrady, aby prípad ďalej vyšetrovali.

Nový prokurátor Luis Alberto Sánchez neskôr uviedol, že ich zabili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie