Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O britských komunistoch a ich vplyve na Jeremyho Corbyna

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Britskí komunisti nikdy neboli takí silní ako francúzski či talianski a dnes má ich strana už len asi tisíc členov, ich význam však nečakane rastie vďaka ich vplyvu na lídra labouristov Jeremyho Corbyna. Reportáž z ich prostredia prináša denník Financial Times, ktorý šéf komunistov Robert Griffiths síce považuje za „hlásnu trúbu triedneho nepriateľa“, ale s jeho reportérom Joshuom Chaffinom sa rozprával a priznal, že FT pravidelne číta.

Dovolil mu prísť aj na stranícku schôdzu súdruhov do Marxovej knižnice v Londýne, kde visia portréty Karla Marxa a Fidela Castra a kde komunisti pietne udržiavajú miestnosť, v ktorej v rokoch 1902 a 1903 pracoval V. I. Lenin.

Jeremy Corbyn, ktorý sa môže stať britským premiérom, roky publikoval stĺpčeky v komunistických novinách Morning Star a minulý rok prišiel aj na vianočný večierok redakcie. Andrew Murray, jeden z jeho kľúčových poradcov, bol donedávna členom komunistickej strany a blízko k nej má aj tlačový tajomník labouristov Seumas Milne.

„Komunistická strana mala na labouristov vždy veľký vplyv a to sa nezmenilo,“ hovorí Sacha Ismail, publicista, ktorý píše pre ľavicový magazín Clarion.

Komunisti sa stále držia svojej doktríny z roku 1951, keď spísali plán na prevzatie moci pod názvom Britská cesta k socializmu. Prvým krokom je ovládnuť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie