Denník N

Prestížny nemecký denník píše, že ministerka Saková o únose Vietnamca nehovorí pravdu

Denisa Saková. Foto N – Vladimír Šimíček
Denisa Saková. Foto N – Vladimír Šimíček

Frankfurter Allgemeine Zeitung spochybnil tvrdenie ministerky vnútra, že Slovensko do januára tohto roka nemalo informáciu, že vlani v júli uniesli Vietnamca z Nemecka. Naše súdy sa prípadom zaoberali už vlani na jeseň.

Nemecké médiá pokračujú v pátraní po okolnostiach únosu vietnamského podnikateľa a komunistického funkcionára Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu. Naďalej sledujú aj slovenskú stopu a možné zneužitie slovenského vládneho špeciálu.

Aj keď sa slovenskí predstavitelia tejto verzii bránia, nemeckí novinári tvrdia, že naši politici o podozreniach z únosu vietnamskými bezpečnostnými zložkami nehovoria úplnú pravdu. Najnovší článok jedného z najprestížnejších denníkov, Frankfurter Allgemeine Zeitung, sa týka ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer).

Prípad vyvolal medzinárodný škandál, Nemci hovoria o porušení medzinárodného práva Vietnamom, unesený v Nemecku žiadal o azyl a bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi.

K únosu Trinh Xuan Thanha malo prísť vlani v júli. Tri dni po únose podnikateľa z Nemecka sa konalo v slovenskom vládnom hoteli Bôrik rokovanie, na ktorom sa zúčastnil vtedajší slovenský minister vnútra Robert Kaliňák a vietnamská delegácia na čele s ministrom verejnej bezpečnosti To Lamom.

Podľa údajov z GPS sa v tom čase nachádzalo pri hoteli aj prenajaté auto, v ktorom sa mali viezť podozriví z únosu. Slovensko podľa podozrení nemeckých médií Vietnamcom pomohlo v únose tak, že oficiálnej delegácii požičalo vládny špeciál na ceste z Prahy do Bratislavy a potom aj na ceste z nášho hlavného mesta do Moskvy.

Saková: Do januára sme nič nevedeli

Podľa nemeckých médií malo lietadlo v Prahe najprv vyzdvihnúť štyroch členov delegácie, ku ktorým sa v Bratislave malo pripojiť ďalších osem členov. Ministerka Saková minulý týždeň povedala, že všetci dvanásti pasažieri prešli kontrolou.

„V rámci využitia vládneho špeciálu z Prahy do Bratislavy prešla celá vietnamská delegácia riadnou policajnou kontrolou, všetci mali diplomatické pasy, nikto do lietadla nenastupoval s putami a nikto do lietadla nenastupoval pod nátlakom,“ povedala v relácii televízie TA3 V politike.

Saková vtedy odmietla, že by naše bezpečnostné zložky na únose spolupracovali. „Do januára tohto roka sme vôbec nemali informáciu, že išlo o únos vietnamského občana z Nemecka,“ povedala ministerka vnútra pred týždňom v relácii.

Skúmali mobily únoscov

Práve tento výrok Frankfurter Allgemeine Zeitung spochybnil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie