Denník N

Právnik Markízy Kamenec: Neexistuje variant, že by Pavol Rusko o zmenkách neklamal

Tomáš Kamenec. Foto N – Tomáš Benedikovič
Tomáš Kamenec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Neexistuje variant, v ktorom by Pavol Rusko nebol klamárom, hovorí právnik Tomáš Kamenec o spore o miliónové zmenky s Mariánom Kočnerom. Podrobne vysvetľuje, prečo je televízia Markíza presvedčená o podvode.

Tomáš Kamenec je právnik, partner firmy Paul Q. Zastupuje televíziu Markíza v kauze takzvaných Kočnerových zmeniek. Podľa Mariána Kočnera zmenkami on a Pavol Rusko urovnali spor Markízy s firmou Gamatex o licenciu na vysielanie televízie z roku 1998.

Zmenky sa objavili po šestnástich rokoch od ich údajného podpisu v roku 2000 a hovoria o tom, že by Pavol Rusko mal dnes zaplatiť Kočnerovi za urovnanie sporu 42 miliónov eur (ide o tri zmenky, dve v hodnote 8,3 milióna eur a tretiu, pôvodne blankozmenku, v hodnote 26 miliónov eur). Táto suma predstavuje približne polovicu ročných tržieb televízie (podľa údaju z roku 2016). Rusko podľa svojej a Kočnerovej verzie podpísal ako konateľ aj ručenie za televíziu Markíza (dnes už vlastnenú len spoločnosťou CME, ktorá bola vtedy investorom televízie).

Kočner zažaloval Ruska, a Markízu v druhom rade, na súde, aby sa domohol zaplatenia zmeniek. Keďže Rusko dnes nemá peniaze ani majetok, čaká sa, že by zmenky mala zaplatiť Markíza. Tá ich považuje za falošné a hovorí o gigantickom podvode. Právnici televízie tvrdia, že ak Rusko zmenku podpísal, tak nie v roku 2000, ale skôr v čase, keď sa zmenky objavili, teda v roku 2016.

Prekvapil vás prvý rozsudok v kauze zmeniek, v ktorom sudkyňa dala za pravdu Mariánovi Kočnerovi? Čakali ste, že by mohla rozhodnúť inak?

Rozsudok ma prekvapil. Ak nie úplne do výsledku, tak určite rýchlosťou. Z priebehu pojednávania som mal dojem, že sudkyňa sa argumentačne kloní skôr k žalobcovi. Na druhej strane, určite ma zaskočilo, že napriek mnohým našim návrhom na dokazovanie, napriek tomu, že sme predložili odborné stanovisko, ktoré značne spochybnilo autentickosť podpisov na zmenkách a dátum ich vzniku, tak sudkyňa rozhodla prakticky už na treťom pojednávaní.

Zmenil rozsudok niečo na pohľade Markízy, že v skutočnosti ide o podvod, na ktorom sa podieľal Pavol Rusko s Mariánom Kočnerom?

Tu nejde len o pohľad. Markíza predložila celý rad nepriamych dôkazov, ktoré sa týkali okolností vzniku zmeniek či okolností urovnania sporu s Gamatexom, ale aj odborných znaleckých dôkazov, ktoré sa týkali podpisu Pavla Ruska na zmenkách. Svedčia o tom, že zmenky neboli vyrobené, ani podpísané v roku 2000.

Čiže dá sa to zhrnúť tak, že podľa vás Pavol Rusko s Mariánom Kočnerom zinscenovali podvod za desiatky miliónov eur?

Lepšiu verziu nemám. Dôkazy ani fakty, ktoré som videl, nesvedčia o tom, že by zmenky boli podpísané v roku 2000. O tom svedčia iba Pavol Rusko a Marián Kočner a dokument, ktorý oni dvaja vyrobili. Ďalšie okolnosti a fakty hovoria inak.

Čo sú dôkazy, ktoré vás presvedčili, že zmenka je podvrh?

Existujú napríklad veľmi silné dôkazy, ktoré sa týkajú daňovej evidencie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie