Denník N

Mal by Západ načúvať kritike Východu?

Alexander Solženicyn v roku 1994 po svojom návrate do Ruska reční v Dume. Foto - TASR
Alexander Solženicyn v roku 1994 po svojom návrate do Ruska reční v Dume. Foto – TASR

Štyridsať rokov od Solženicynovho harvardského prejavu málo nasvedčuje tomu, že by spasiteľ Západu mal prísť z Východu.

Autor je verejný teológ

Akademický rok sa už na niektorých amerických univerzitách skončil a na iných sa chýli ku koncu. K jeho ukončeniu neodmysliteľne patrí aj promočný prejav či prednáška významnej osobnosti, ktorej býva pri tejto príležitosti udelený čestný doktorát. Na mnohé prejavy sa rýchlo zabudne, iné dlho rezonujú v pamäti poslucháčov a niekoľko málo sa zapíše do histórie – jeden z takých bol aj harvardský prejav Alexandra Solženicyna v roku 1978.

V tomto roku budeme o jednom z najväčších ruských spisovateľov a nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru dozaista veľa počuť. Pripomenieme si nielen štyridsiate výročie Solženicynovho slávneho a kontroverzného prejavu, v ktorom podrobil Západ silnej kritike, ale aj sté výročie jeho narodenia a desiate výročie jeho úmrtia.

Nebolo to prvýkrát, čo Solženicyn počas exilu v Spojených štátoch amerických kritizoval a varoval Západ – prejav s názvom A World Split Apart (Rozdelený svet) bol však jeho najvýznamnejším a najzaujímavejším. Neunikol kritickej pozornosti denníkov New York Times či Washington Post, nad jeho obsahom reflektovali akademici i politici a mnohí ho vnímali ako prorocké posolstvo pre západnú spoločnosť. Michael Novak išiel tak ďaleko, že označil text prejavu za „najdôležitejší náboženský dokument našej doby“.

Hodnota útlej knižky – publikovaného harvardského prejavu –, hoci už len v „šalátovom“ vydaní, je pre mňa znásobená tým, že mi ju daroval bývalý profesor, ktorému ju pri stretnutí podpísal sám Solženicyn. Po niekoľkých rokoch sa k textu opäť vraciam a nachádzam v ňom oboje: nesprávne úsudky a problematické tvrdenia, ale tiež pravdivé a odvážne myšlienky, ktoré časom nestratili na aktuálnosti. V kontexte súčasného diania sa navyše v mysli vynára provokatívna otázka: Mal by Západ, a teda aj Slovensko, načúvať kritike Východu?

Pomýlená

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie