Denník N

Zachraňuje písmo, ktoré nás vedie ulicami

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Typograf Ondrej Jób sa snaží zachovať tradičný vizuál orientačných tabúľ vo verejnom priestore.

Zdanlivo ide o najbanálnejšiu vec, akú si viete predstaviť. Uličné tabuľky. Sme na ne zvyknutí natoľko, že by nám nenapadlo sa nimi zaoberať. No práve preto, že sú také bežné, nás dokážu bezpečne viesť svetom. Rozoznávame ich podvedome a rýchlo sa vieme zorientovať. Keďže však pochádzajú z analógovej doby, digitálny svet ich vytláča. Dizajnér písma Ondrej Jób sa rozhodol tradičný vizuál smaltovaných tabúľ zachrániť. Cesta vedie cez digitalizáciu a modernizáciu pôvodných tabuľových písiem, ktoré sa takto dostávajú späť do hry. A nemusia byť vytlačené lacnými a nevkusnými náhradami.

Prečo ste sa rozhodli digitalizovať tradičné písma?

Viedlo k tomu viacero ciest. Prvá bola, že robím Type Atlas, čo je môj instagramový účet, na ktorom postujem fotografie rôznych starých nápisov. Ďalší impulz bol, že podobný projekt robili dizajnéri Filip Blažek v Prahe a Nikola Djurek v Záhrebe. Najdôležitejší faktor však bol, že pôvodné uličné tabuľky začali ubúdať. Staré sa nahrádzajú plastovými, pričom písmo sa zhruba podobá na pôvodné, ale estetika i kvalita idú bokom.

Hnevalo ma to, a preto som nad tým začal viac uvažovať. Pochopil som, že nové tabule sa robia také škaredé preto, lebo pôvodný font neexistuje v digitálnej podobe. Keby existoval, tak ho výrobcovia tabúľ použijú, pretože by si názov len naťukali na klávesnici. Došlo mi tiež, že keď odíde do dôchodku človek, ktorý to ručne kreslí, tak to celé zanikne úplne. Tak som si povedal, že idem do toho a idem to digitalizovať. Pomohlo mi v tom aj štipendium Fondu na podporu umenia.

Keďže každá uličná tabuľka bola vytvorená ručne na mieru, nie je možné zachytiť všetky existujúce varianty tohto písma. Digitalizované písmo Manual Grotesk má preto šesť šírkových štýlov od A po F s opticky rovnakou tučnosťou, aby mohli fungovať spolu v rámci jedného nápisu. Foto – Ondrej Jób

Aký je plán?

V prvej fáze digitalizujem minimálne päť fontov z ulíc a iných tabúľ. Znamená to, že písma prekreslím tak, aby fungovali ako nainštalovateľný font. Bude sa dať stiahnuť do počítača a používať napríklad vo Worde. Vytvorím webstránku, kde budú tieto písma interaktívne k dispozícii. V druhej fáze by mala vzniknúť aj profesionálna verzia uličného písma. Chcel by som, aby sa distribuovala, aby o tom vzniklo väčšie povedomie a aby sa to písmo začalo reálne používať. Ponúknem ho zdarma smaltovniam, ktoré tieto tabule vyrábajú, keďže samy si ho asi nekúpia. Podstatné však bude, aby ho používali pri výrobe tabuliek. Inak sa zrejme nepodarí vrátiť tie písma do používania.

Aký je pôvod tohto písma?

Jediný zdroj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie