Denník N

Dym z cigariet sa drží v kobercoch či na stenách celé roky. Kontakt s ním vedci volajú fajčenie z tretej ruky

Foto – Flickr.com/Indi Samarajiva
Foto – Flickr.com/Indi Samarajiva

Tabakový dym dokáže priľnúť k povrchu a v lete pri zapnutej klimatizácii sa chemikálie dostávajú späť do vzduchu. Cez ventilačný systém sa rozšíria po celej budove.

Píše William Wan, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Na začiatku boli varovania lekárov pred škodlivosťou cigariet. Neskôr sa objavili zistenia o nebezpečnom vplyve sekundárneho fajčenia. Teraz narastá počet vedcov, ktorí varujú pred takzvaným fajčením „z tretej ruky“, pri ktorom sa zvyškové chemikálie z tabakového dymu usádzajú na povrchu stien a predmetov.

Nedávne výskumy ukázali, že tieto potenciálne nebezpečné zvyšky môžeme vdýchnuť alebo vstrebať cez pokožku aj niekoľko mesiacov či rokov po tom, ako sa dym rozptýlil.

Aj v nefajčiarskom prostredí

Prvá zo štúdií ukázala, že fajčenie z tretej ruky u myší zvýšilo riziko vzniku rakoviny pľúc. Iná odborná práca vlani u myší potvrdila poškodenie pečene a cukrovku. Tretia štúdia sa zamerala na kasína a dokázala, že aj šesť mesiacov po tom, čo v nich bolo fajčenie zakázané, zostali na stenách a v koberci zvyšky dymu.

Najnovšia štúdia, ktorú minulý týždeň zverejnil odborný časopis Science Advances, ukázala, ako môže tabakový dym zvonku preniknúť do nefajčiarskej učebne a priľnúť na povrchoch materiálov. Nebezpečné chemikálie sa však často dostávajú späť do vzduchu a obiehajú po celej budove cez klimatizáciu.

„Aj keď ste v nefajčiarskom prostredí, neznamená to, že nie ste vystavený tabaku,“ vysvetľuje prínos výskumu chemik a hlavný autor štúdie Peter DeCarlo z Drexelovej univerzity vo Filadelfii. „Taxík, do ktorého ste naskočili, hotelová izba, v ktorej ste prespávali, či dokonca trieda, v ktorej fajčenie nebolo povolené desiatky rokov – to všetko sú miesta, kde ste často vystavení nečakane veľkému množstvu zvyškového dymu.“

Zvyšky nikotínu a tabaku

Najnovšie zistenia pritom vznikli iba náhodou. DeCarlo, ktorý sa venuje najmä skúmaniu vonkajšieho ovzdušia, vytvoril na Drexelovej univerzite tím s odborníkom na vnútorné ovzdušie Michaelom Waringom, aby preskúmali, ako tieto dve prostredia na seba reagujú.

Študent, ktorý s nimi na experimente spolupracoval, urobil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie