Denník N

Trump zaviedol Ameriku do najhoršieho z možných svetov

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Čas, keď USA dominovali svetu, sa neodvratne blíži ku svojmu koncu. Fakt, že Trump odstúpil od jadrovej dohody s Iránom, to len urýchľuje.

Autorka je komentátorka The Washington Post
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Zo spätného pohľadu sa zdá, že éra americkej hegemónie – čas, keď boli Spojené štáty „jedinou superveľmocou“ a keď boli „nezastupiteľnou“ krajinou – bola pozoruhodne krátka. Začala sa v roku 1991 kolapsom Sovietskeho zväzu, vrcholila pravdepodobne tesne pred 11. septembrom 2001 a posledné desaťročie – za prezidentov Georgea W. Busha a Baracka Obamu – pomaly a nerovnomerne smerovala ku svojmu koncu.

Dokonca aj kým existovala, bola táto hegemónia čiastočne hrou tieňov a zrkadiel. Záležalo totiž na vnímaní: na viere v americké bohatstvo, na strachu z americkej vojenskej sily, na obdive k americkým hodnotám. Táto hegemónia závisela od absencie oponentov: Sovietsky zväz sa zosypal, Čína bola relatívne slabá.

Úplne najviac závisela od americkej ochoty investovať do diplomacie, do vojenskej sily, no najmä do spojenectiev. Tým, že Spojené štáty uzatvorili obojstranne výhodné zmluvy s Nemeckom či s Južnou Kóreou, získali oveľa väčší vplyv, ako by mali bez nich. Tým, že vytvorili a potom rozšírili NATO, udržiavali jednotky v Južnej Kórei a v Japonsku, USA udržali časti Európy a Ázie v stave, v ktorom sa mohli rozhodnúť pre demokraciu, a boli otvorené medzinárodnému obchodu. Všade inde dali dohody a partnerstvá a takisto peniaze a armády Američanom veľmi silný hlas v obchodných otázkach, podobne ako v otázkach vojny a mieru.

Prezident Trump nepozná históriu a vôbec netuší, ako sa Spojené štáty stali nezastupiteľnou krajinou, nehovoriac o postavení superveľmoci. No zdá sa, že verí tomu, že tento stav dokáže udržať alebo ho dokonca zlepšiť aj bez toho, že by vôbec musel investovať – diplomaticky, ekonomicky či vojensky. Minulý týždeň sa obrysy toho, čo to znamená – nazvime to „hegemónia za málo peňazí“ – zrazu ukázali v ostrom svetle.

Trumpovo náhle

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie