Denník N

Zachránila tisíce dievčat pred ženskou obriezkou. Časopis Time ju zaradil medzi najvplyvnejšie osobnosti na svete

Nice Nailantei Leng’ete. Foto – TASR/AP
Nice Nailantei Leng’ete. Foto – TASR/AP

Odmietla ženskú obriezku a zmenila africké dediny. Keňanku Nice Nailantei Leng’ete za jej boj proti mrzačeniu ženských pohlavných orgánov ocenil aj americký časopis.

Má 27 rokov, je z Kene a už stihla zmeniť život tisícov mladých dievčat. Nice Nailantei Leng’ete totiž dokázala presvedčiť kenských dedinčanov, aby prestali praktizovať ženskú obriezku.

Za posledných sedem rokov tak zachránila od mrzačenia ženských pohlavných orgánov približne 15-tisíc dievčat a dala im tak šancu študovať.

„Všetky moje spolužiačky, ktoré sú z našej komunity, podstúpili obriezku a nemohli ďalej chodiť do školy,“ povedala pre al-Džazíru.

Nice bola pritom jediná vo svojej dedine, kto tento rituál odmietol. Keď mala osem rokov a prišiel na ňu rad, utiekla z domu a skryla sa na strome. Nasledujúci rok, keď mali obrezať ďalšie dievčatá z jej dediny, utiekla zas.

Svoju rodinu neustále presviedčala, že obriezku nechce. Nakoniec jej ustúpil starý otec, ktorý ju po smrti rodičov vychovával. Nechal ju vychodiť školu namiesto toho, aby ju nútil do obriezky alebo rýchleho vydaja.

Ženská obriezka = manželstvo

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) podstúpilo ženskú obriezku viac ako 200 miliónov žien a dievčat v približne 30 krajinách, predovšetkým v Afrike.

Počet takýchto zmrzačených dievčat sa síce znižuje, obriezka sa však stále praktizuje v mnohých štátoch. Hoci ju napríklad v Senegale zakázali v roku 1999, v niektorých dedinách ju ďalej vykonávajú.

Obriezka pritom neprináša žiadne zdravotné výhody. Zvyšuje však riziko zdravotných komplikácií počas menštruácie, pohlavného styku aj pôrodu. Tento zákrok navyše dievčatá podstupujú bez anestézie, keď im mrzačia ženské pohlavné orgány nesterilizovanými nástrojmi a v nehygienickom prostredí.

Na vývoj dievčat má vplyv aj stres, ktorý u nich tento zákrok vyvolal. Môžu mať preto depresie a pocity úzkosti.

V Keni sa ženská obriezka považuje za obrad prechodu z detstva dievčaťa do dospelosti. Po zákroku, ktorý tam podstupujú už osemročné dievčatá, sú takéto obrezané vhodné na vydaj a dokonca aj na materstvo.

Tento rituál je hlboko zakorenený v mnohých afrických dedinách a domorodých kultúrach a praktizujú ho viaceré etnické skupiny, napríklad aj Masajovia, ku ktorým patrí Nice. Tá proti obriezke bojuje predovšetkým preto, aby také mladé dievčatá nemuseli vstúpiť do manželstva.

„Ženská obriezka a detské manželstvá sú veľmi prepojené a v mojej komunite fungujú pospolu. Je to ako získať certifikát na manželstvo, takže neexistuje spôsob,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie