Denník N

Prokuratúra definitívne zastavila vyšetrovanie v CT kauze Pavla Pašku

Pavol Paška a Juraj Blanár v roku 2013. Foto – TASR
Pavol Paška a Juraj Blanár v roku 2013. Foto – TASR

To, že nemocnica chcela kúpiť predražený CT prístroj, nie je na Slovensku trestný čin. V kauze nákupu CT prístrojov v žilinskej župe začala NAKA stíhanie vo veci. Ide o nákupy Juraja Blanára.

Krajská prokuratúra v Trenčíne definitívne zastavila vyšetrovanie nákupu predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Potvrdil to hovorca prokuratúry Marián Sipavý. Ide o kauzu, pre ktorú sa Pavol Paška (Smer) na jeseň 2014 vzdal funkcie šéfa parlamentu.

Skutok podľa prokuratúry nie je trestným činom. Bližšie podrobnosti zverejní zajtra.

O milión drahší

Nemocnica v Piešťanoch chcela v roku 2014 nakúpiť CT prístroj od firmy Medical Group o milión eur drahšie, ako ho kúpila nemocnica v Česku. Na kauzu vtedy upozornil zástupca zamestnancov nemocnice Alan Suchánek, ktorý sa neskôr stal poslancom za OĽaNO.

Nemocnica po tom, čo o nákupe informovali novinári a verejnosť zareagovala sériou protestov, tender zrušila a prístroj nekúpila. V prípade polícia obvinila najprv deväť osôb, vrátane bývalej riaditeľky Márie Domčekovej.

Prokuratúra však uznesenie o obvinení vždy zrušila. To sa naposledy stalo aj v januári tento rok, keď generálna prokuratúra povedala, že preskúma rozhodnutie krajskej prokuratúry. Výsledkom tohto skúmania je, že vyšetrovanie je už úplne zastavené.

„Čakal som takéto rozhodnutie,“ hovorí poslanec Suchánek. Vtedajšie vedenie nemocnice podľa neho vedome chcelo kúpiť prístroj predražený o 600-tisíc eur. „Je to zametanie pod koberec. Polícia, prokuratúra si nemôžu dovoliť postaviť pred súd týchto ľudí, pretože by začali rozprávať, ako to skutočne bolo, a začalo by sa to rúcať,“ dodal poslanec.

CT prístroj. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pre pacientov piešťanskej nemocnice séria zbabraných súťaží na CT prístroj znamenala, že sa novej techniky dočkali až vlani – dovtedy používali starý, menej výkonný prístroj, ktorý sa často kazil. Nový stroj je o milión eur lacnejší ako ten, čo plánovali kúpiť v roku 2014.

Gašpar: Prístroj bol jedinečný

Policajný prezident Tibor Gašpar v minulosti hovoril, že pri vyšetrovaní nákupu v Piešťanoch bol od začiatku problém v určení efektivity nákupu prístroja, „vzhľadom na to, že prístroj bol jedinečný a ťažko porovnateľný s inými“. Snažil sa tak poukázať na to, že „jedna vec je politická kauza a druhá rovina je trestnoprávna“.

Po prevalení kauzy odstúpila najprv z funkcie ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (Smer) a podpredsedníčka Národnej rady Renáta Zmajkovičová (Smer), ktorá bola v správnej rade nemocnice. A odstúpil napokon aj predseda Národnej rady Pavol Paška (Smer), ktorý bol v minulosti jedným zo spolumajiteľov Medical Group a pred jeho domom v Košiciach prebiehali protesty.

Rezignáciu na post Paška vysvetľoval tým, že sa protesty už dotýkajú jeho rodiny. Predseda Smeru Robert Fico už dlhšie opakuje, že piešťanská kauza bola umelá. Paška zomrel v apríli tohto roku na infarkt.

V prípade nákupov v Žiline vyšetrovanie ešte len začali

Kým v kauze piešťanského CT sa už nič nevyšetruje, v prípade nákupov predražených CT prístrojov v žilinskej župe do nemocníc v Liptovskom Mikuláši a v Trstenej sa vyšetrovanie začalo. Ide o kauzu vtedajšieho žilinského župana Juraja Blanára (Smer), ktorý vlani na jeseň vo voľbách neobhájil svoj post a vo funkcii ho vystriedala Erika Jurinová z OĽaNO.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v Banskej Bystrici ešte v marci začala vo veci nákupu týchto prístrojov pre nemocnice trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní. NAKA o tom upovedomila aj žilinskú župu.

CT prístroje nakupovali pre nemocnice v správe žilinskej župy v roku 2011. Juraj Blanár, ktorý je dnes ďalej podpredsedom Smeru, nastavil kritériá súťaže tak, že vyhrala ponuka, ktorá bola o 1,5 milióna eur  vyššia ako zvyšné dve ponuky. Župan takéto nastavenie súťažných podmienok doteraz nevysvetlil, hovoril len to, že zvyšné dve firmy dali špekulatívnu a nie reálnu ponuku.

Žilinská župa na pondelkovom zastupiteľstve schválila, že v súvislosti so stíhaním vyčísli spôsobené škody. Jurinová informovala, že prepustili zamestnankyňu, ktorá sa spolupodieľala na vytvorení súťažných podkladov. To, že súťaž nebola transparentná, konštatoval vo svojom protokole aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Jurinová zároveň požiadala ÚVO, aby prekontroloval aj nákup CT prístroja pre nemocnicu v Čadci, ktorý ešte pod vedením Blanára prebehol rokovacím konaním bez zverejnenia.

Blanár hovorí, že nemá informácie o tom, že sa začalo stíhanie. „Pán poslanec ešte ako župan poskytol absolútnu súčinnosť NAKA a rovnako to urobí aj teraz, ak to bude potrebné, pretože má záujem, aby sa všetky veci dôsledne vyšetrili čím skôr, pretože táto záležitosť je ešte z roku 2011 a politicky je opakovane zneužívaná,“ napísal jeho asistent Peter Kubica.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pavol Paška

Slovensko

Teraz najčítanejšie